SaS: Matovič pomáha Smeru ovládnuť NKÚ

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 12:13 • 2 min
SaS: Matovič pomáha Smeru ovládnuť NKÚ

BRATISLAVA - Sloboda a Solidarita (SaS) je znechutená zo správania strany Smer-SD, ktorá už štvrtýkrát dokázala, že sa bojí kontroly zo strany opozície a nedodržiava politické dohody, ktoré v minulosti platili.

slovakia

left justify in out

Po opätovnom nezvolení opozičného kandidáta Vladimíra Klimeša za šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) to povedal predseda klubu SaS Juraj Miškov. Liberáli zároveň oceňujú spoločný postup s SDKÚ-DS, KDH a Mostom-Híd a vyhlasujú, že NKÚ sociálnym demokratom len tak ľahko nedajú. Igorovi Matovičovi vyčítajú, že pomáha Smeru-SD ovládnuť NKÚ.

"Môžeme len s ľútosťou konštatovať, že po rómskej koalícii medzi OĽaNO a Smerom vznikla medzi týmito stranami aj koalícia v ďalšej závažnej otázke – koalícia na ovládnutie a podriadenie si NKÚ," píšu vo svojom stanovisku. Za poľutovaniahodné považuje SaS aj to, že Matovič hrubo narušil jednotu opozičných síl v otázke šéfa NKÚ. "Otvára cestu k tomu, aby Smer ovládol napokon aj NKÚ," tvrdia liberáli.

Matovičove vyjadrenia o výbere šéfa NKÚ vo verejnom konkurze označujú za smiešne. "Sú od veci, mimo reality," myslia si liberáli. Matovičovo konanie podľa nich zodpovedá správaniu sa koaličného partnera Smeru-SD. Tvrdia, že Matovič svojím postojom len udržuje Jána Jasovského na čele NKÚ, hoci sa mu už skončilo funkčné obdobie. Keďže parlament nového šéfa NKÚ ešte nezvolil, stále ho vedie Jasovský. Podľa SaS je pre občanov krajiny s vládou jednej strany "životne dôležité, aby opozícia mala reálne zastúpenie vo vedení NKÚ". Liberáli tvrdia, že to slovne uznal aj Smer-SD, ktorý ale svoje slová nenapĺňa.

Tajnými voľbami šéfa NKÚ a kandidátov na disciplinárnych sudcov skončil druhý rokovací deň 16. parlamentnej schôdze. Poslanci sa vrátia do lavíc v piatok 15. marca, budú sa venovať ďalším bodom, ktoré majú na programe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies