SaS: Lajčák sa mal rozprávať aj o redukcii Vatikánskych zmlúv

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 13:53 • 2 min
SaS: Lajčák sa mal rozprávať aj o redukcii Vatikánskych zmlúv

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák mal využiť stretnutie s vatikánskym kolegom, arcibiskupom Paulom Richardom Gallagherom, aby sa rozprávali aj na tému redukcie povinností vyplývajúcich pre Slovensko z Vatikánskych zmlúv.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa tak v stanovisku strany SaS, o ktorom agentúru SITA informovala hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková.

 

„Ak Slovenská republika vytvára lepšie podmienky pre absolventov vatikánskych univerzít, minister Lajčák mal využiť možnosť a začať rokovanie o novej podobe zmlúv s Vatikánom,“ tvrdí poslanec strany Martin Poliačik. Podľa jeho slov stať sa tak malo minimálne v oblasti povinných cirkevných sviatkov. „Právomoc rozhodovať o dňoch voľna by sa mala vrátiť do rúk štátu,“ informuje. Podľa neho je tiež dôležité rokovať aj o rozsahu a spôsobe výučby náboženstva v slovenských školách. „Všetkým študentom by mal byť zabezpečený prístup k informáciám o všetkých svetonázorových prúdoch,“ dodáva Poliačik. 

 

Lajčák sa stretol s novovymenovaným sekretárom Svätej stolice pre vzťahy so štátmi arcibiskupom Paulom Richardom Gallagherom, ktorý sa v Bratislave zúčastňuje na stretnutí právnych expertov európskych biskupských konferencií. Lajčák verí, že sa Slovensku podarí úspešne zavŕšiť expertné rokovania o dohode o vzájomnom uznávaní dokladov o vzdelaní s Vatikánom. „Som presvedčený, že nová medzinárodná dohoda medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou uľahčí proces uznávania akademických titulov absolventov pápežských univerzít a pomôže pri posilnení akademickej mobility,“ povedal Lajčák svojmu vatikánskemu partnerovi počas stretnutia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies