SaS: Kiska by mal odvolať sudcov starších ako 65 rokov

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 13:41 • 2 min
SaS: Kiska by mal odvolať sudcov starších ako 65 rokov

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita vyzýva prezidenta Andreja Kisku, aby bez zbytočného odkladu odvolal sudcov starších ako 65 rokov.

slovakia

left justify in out

Zoznam 19 sudcov starších ako 65 rokov, ktorý predložia prezidentovi, schválili členovia Súdnej rady SR 30. marca. Uvádza sa tak v stanovisku tímlídra SaS pre spravodlivosť Alojza Baránika. Stanovisko poskytla agentúre SITA hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková.

 

Ako dodáva Baránik, liberáli tiež apelujú na Súdnu radu SR, aby navrhli prezidentovi odvolať viac ako 100 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov. „Argument, že sa s predlžujúcim priemerným vekom dožitia má zvýšiť vek odchodu do dôchodku, je falošný," tvrdí Baránik. Podľa neho tento argument neberie do úvahy skutočnosť, že takmer všetci najstarší sudcovia boli členmi komunistickej strany.

 

Dodáva, že justíciu je potrebné "čo najskôr očistiť od komunistických kádrov ako predpoklad jej širšej očisty a reformy." Ako píše Baránik, justícia potrebuje statočných sudcov, ktorí nepodľahnú politickému či korupčnému tlaku a ani ich neťažia kompromitujúce rozhodnutia z ich minulosti.

 

Baránik podotýka, že podľa platných zákonov bola práve KSS zodpovedná za ničenie hodnôt európskej civilizácie, národných a náboženských práv, za porušovanie ľudských práv a slobôd, za justičné zločiny vykonané v politických procesoch či "za teror proti nositeľom iných názorov, než aké zodpovedali učeniu marxizmu-leninizmu, za devastáciu hospodárstva, za zničenie tradičných princípov vlastníckeho práva, za zneužívanie výchovy, vzdelávania, vedy a kultúry na politické a ideologické účely,“ uzatvára Baránik.

 

O osude aktívnych sudcov starších ako 65 rokov rozhodne prezident Andrej Kiska až po rokovaní s predsedníčkou Súdnej rady SR Janou Bajánkovou. Hovorca prezidenta Roman Krpelan potvrdil agentúre SITA, že prezident bude iniciovať stretnutie s predsedníčkou rady a potom sa k tomuto problému vyjadrí. Súdna rada predložila prezidentovi zoznam 19 aktívnych sudcov, ktorí dovŕšili 65 rokov a tých, ktorí sa vrátili po prerušení výkonu funkcie na súd a majú viac ako 65 rokov. Prezident ich môže podľa ústavy odvolať z funkcie, niekde ale budú chýbať. Pre previerky je totiž zatiaľ zastavený príchod nových sudcov na okresné súdy a tak sudcovia s praxou majú problém ísť na krajské súdy a na tých je potom problém s uvoľnením sudcov na Najvyšší súd SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies