SaS: KDH a Smer-SD si schválením novely ústavy sľúbili lásku

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 19:29 • 2 min
SaS: KDH a Smer-SD si schválením novely ústavy sľúbili lásku

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Smer-SD si schválením novely ústavy podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) sľúbili lásku.

slovakia

left justify in out

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku strany, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa Katarína Svrčeková, politický obchod medzi Smerom-SD a KDH prináša niektoré zmeny v personálnej politike súdnej moci. "Sme však ďaleko od toho, aby sme od nich očakávali prielom a radikálnu zmenu k zlepšeniu. Tú môžu priniesť len také zmeny v justícii, ktoré ju otvoria verejnosti a zo súdnych rozhodnutí odstránia svojvôľu a subjektivizmus," informuje strana. SaS s uspokojením prijala aspoň fakt, že na nátlak opozičných strán vrátane nich tento tandem ponechal prezidentovi právomoc menovať časť členov Súdnej rady SR.

 

Ústavné ukotvenie manželstva ako jedinečného zväzku muža a žena pokladá Sloboda a Solidarita za chybný krok. "Jeho skutočným zdrojom a motívom nie je ochrana tradičnej rodiny, ale kultúra neznášanlivosti, ktorej hlásateľmi sa z čisto vypočítavých dôvodov stali Smer-SD a KDH," píše sa v stanovisku. SaS cíti potrebu skutočné motívy týchto dvoch strán pred tvárou verejnosti demaskovať. KDH sa týmto krokom podľa strany dostalo do gravitačného poľa Smeru-SD, ktorý cíti, že je už za zenitom a pre vládnutie po budúcich parlamentných voľbách bude potrebovať koaličného partnera. 

 

Poslanci dnes schválili novelu ústavy, ktorá zavádza zmeny v justícii a chráni manželstvo. Právna norma, ktorú do národnej rady predložili vládny Smer-SD a opozičné KDH, okrem iného oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR. Novelu podporilo 102 zo 128 prítomných poslancov, 18 zákonodarcov bolo proti, traja sa zdržali, päť nehlasovalo. Za ústavnú zmenu hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a KDH, časť klubu OĽaNO, časť klubu SDKÚ-DS a Alojz Hlina. Proti boli všetci prítomní poslanci Mosta-Híd a SaS, Ján Mičovský (OĽaNO) a časť nezaradených poslancov. 

"Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. SR manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru," bude po novom v ústave. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies