SaS je zásadne proti tomu, aby EK prevzala azylovú politiku členských štátov

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 14:26 • 2 min
SaS je zásadne proti tomu, aby EK prevzala azylovú politiku členských štátov

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa stavia proti zámeru Európskej komisie (EK) prevziať azylovú politiku, ktorú dnes vykonávajú jednotlivé členské štáty. Plánom EK podľa liberálov chýba potrebný realizmus, upozorňujú tiež na rozpor s princípom subsidiarity a s existujúcou zmluvnou bázou.

slovakia

left justify in out

Predseda SaS Richard Sulík zdôraznil, že do výlučnej jurisdikcie EK nespadá žiadne územie Európskej únie. "EK preto nemôže sama rozhodovať o tom, koho a aký počet utečencov jednotlivé členské štáty únie na svoje územie prijmú," vysvetlil Sulík.

 

Poukázal na to, že potenciálnymi žiadateľmi o azyl sa môže stať približne 150 až 200 miliónov ľudí v Ázii a Afrike, ktorí sú priamo ohrození ozbrojenými konfliktami. "Je nemysliteľné, aby Európa tento nápor zvládla," skonštatoval Sulík, pričom upozornil na riziko prudkého nárastu popularity extrémistov a k rozvratu exitujúcej politickej a spoločenskej štruktúry Európy.

 

Výzva pre Európsku úniu preto podľa SaS nespočíva v posilnení legálnych ciest utečencov do EÚ, tak ako to formuluje EK. "Naopak, treba podporovať riešenia a aktivity, ktoré budú viesť k zastaveniu konfliktov vo svete, k výraznej podpore bezpečných štátov, ktoré na svojom území poskytli útočisko utečencom, k dôkladnej ochrane vonkajších hraníc EÚ či k návratu utečencov, ktorí sa už nachádzajú v EÚ a nesplnili podmienky na udelenie azylu alebo sa nachádzajú v režime dočasného útočiska," špecifikoval tímlíder strany SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

 

Liberáli poukázali aj na to, že súčasná migračná kríza musí viesť k novým prístupom k zahraničnej politike, k novej zodpovednosti ľudí za stav sveta i za stav vo svojich domovských krajinách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies