SaS hneď podpisy na odvolanie Glváča asi nevyzbiera, opozícia počká

NETKY.SK • 26 Máj 2013, 15:00 • 2 min
SaS hneď podpisy na odvolanie Glváča asi nevyzbiera, opozícia počká

BRATISLAV - Opozičnej SaS sa začiatkom týždňa podpisy potrebné pod návrh na odvolanie ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) zrejme vyzbierať nepodarí. Oslovení opoziční politici by si ešte chceli počkať, ako sa kauza okolo údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) bude vyvíjať ďalej.

slovakia

left justify in out

SaS v piatok (24.5.) vyzvala ministra, aby okamžite odvolal šéfa Vojenského spravodajstva (VS) Ľubomíra Skuhru a umožnil tak objektívne vyšetrovanie. Ak to neurobí a Skuhra príde v pondelok (27.5.) do práce, SaS okamžite začína zbierať potrebných 30 podpisov, na základe ktorých by bola zvolaná schôdza NR SR aj s návrhom na odvolanie ministra z funkcie.

"Verím, že minister si uvedomí svoju zodpovednosť, lebo odvolaním Skuhru by vytvoril ideálne možnosti na skutočné prešetrenie týchto káuz. V opačnom prípade budeme koordinovať svoj postup v rámci strán Ľudovej platformy. Nevylučujeme však ani možnosť iniciatívy na odvolanie ministra Glváča," povedal pre TASR podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Poslanec za OĽaNO a člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Richard Vašečka uviedol, že Obyčajní sú v zásade ochotní poskytnúť podpisy, ale chcú dať tomu čas. "Beží proces na našom výbore, dostali sme správu, ktorú si môžeme preštudovať. Zároveň máme ísť osobne na VS v utorok (28.5.) alebo v stredu (29.5.), kde sa môžeme rozprávať so zamestnancami. Takže hneď v pondelok podpisy nedáme," deklaroval Vašečka. Podľa jeho slov je minister Glváč k poslancom zatiaľ pomerne ústretový, chodí na rokovania výborov a dodáva vyžiadané materiály.

Preštudovať si dokumenty, ktoré Glváč doručil do parlamentu, si chce aj predseda kontrolného výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS). "Minister vyšiel so svojou verziou, za posledných osem dní sme počuli všeličo. Vypočujeme si aj druhú stranu a preštudujeme písomnú správu od ministra. Následne dám odporúčanie aj pre ostatných kolegov v strane," avizoval. O prípadnom odvolávaní Glváča v strane ešte nediskutovali. "Vrátime sa k tomu na budúci týždeň," dodal Fedor.

Predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd László Solymos v tejto chvíli situáciu dopodrobna posúdiť nevie. "Pristúpil by som k tomuto kroku až vtedy, keď budú aspoň jednoznačné indície, že naozaj došlo k takým veciam. Momentálne nedisponujem informáciami do takej miery, že by som to v pondelok podpísal," reagoval pre TASR.

"Niekoľkokrát sme už vyzývali ministra Glváča, aby postavil Skuhru mimo službu a umožnil tak aspoň aké-také objektívne vyšetrovanie. Dodnes tak nespravil. Ak v jeho písomnej správe nebude uvedené, že tak minister v najbližších hodinách učiní, začnem zbierať podpisy na odvolanie Glváča z funkcie ministra," deklaroval podpredseda SaS Ľubomír Galko. Líder SaS Richard Sulík ho doplnil, že Glváč sa snaží kryť celý škandál okolo údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z rokov 2006 až 2010, o ktorom hovoria uniknuté dokumenty. Skuhra bol v tom období šéfom Vojenského obranného spravodajstva a podľa dokumentov sa mal na nekalých praktikách podieľať. Glváč po nástupe do funkcie ministra vymenoval Skuhru za šéfa zlúčeného VS.

Glváč v piatok označil kauzu údajného tunelovania vo VSS za nebezpečnú mediálnu kačicu a fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jeho príslušníkov. Tieto závery podľa neho vyplývajú z interného preverovania celej kauzy. Ministerstvo obrany je preto pripravené podať trestné oznámenie na všetkých, ktorí vyniesli a šírili tieto zavádzajúce informácie. Má ísť predovšetkým o bývalého riaditeľa VSS Romana Mikulca, údajného autora správy Vladimíra Suchodolinského, ako aj exministra obrany Ľubomíra Galka.

Dokument, ktorý bol odovzdaný špeciálnej prokuratúre aj osobitnému parlamentnému kontrolnému výboru, nie je podľa Glváča autentický, ale ide o kompilát faktov, zavádzajúcich informácií aj účelových a nepravdivých hodnotiacich úsudkov. Minister ďalej povedal, že v rámci vojenského spravodajstva bola vytvorená informačná správa, skartovaná Mikulcom, ktorá opisuje 14 údajných skutkov. "Je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu neprišlo a že táto správa bola vytvorená so zlým úmyslom, bez ohľadu na následky, s cieľom zdiskreditovať súčasné vedenie vojenského spravodajstva," tvrdil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies