SaS: Frešo by mal podozrenia pri opravách verejných budov vysvetliť

NETKY.SK • 20 September 2013, 10:15 • 2 min
SaS: Frešo by mal podozrenia pri opravách verejných budov vysvetliť

BRATISLAVA - Medializované informácie a podozrenia, že pri opravách verejných budov v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa obchádzali verejné súťaže a dochádzalo ku klientelizmu, nepovažuje strana SaS za banálne. Liberáli sú preto presvedčení, že šéf BSK Pavol Frešo, ktorého v jesenných voľbách podporuje aj SaS, by mal tieto podozrenia vysvetliť.

slovakia

left justify in out

"Máme obavy, že niekoľko týždňov pred župnými voľbami môže táto kauza otriasť dôverou voličov. Veríme, že Pavol Frešo tieto podozrenia vyčerpávajúco vysvetlí a rozptýli obavy, že úspech širokej pravicovej koalície, ktorej je členom aj SaS, je touto kauzou ohrozený," vyhlásil predseda SaS Richard Sulík. Samotný Frešo sa k podozreniam zatiaľ nevyjadril.

Kandidátka na predsedníčku BSK Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) informovala, že BSK sa snaží vyhnúť verejnému obstarávaniu pri objednávaní rekonštrukčných prác. Ako príklad použila SOŠ polygrafickú, kde sa na opravu havarijného stavu terasy vynaložilo v roku 2012 raz 169.963 eur a druhýkrát 6586 eur. "Hoci malo ísť o havarijný stav, presvedčili sme sa, že v podstate išlo len o výmenu dlažby a zábradlia. Navyše, terasa je uzamknutá a žiaci ju nemôžu využívať. Za tri roky Úrad BSK riešil v SOŠ desať havarijných situácií v objeme 890.000 eur, čo považujem za zámerné obchádzanie povinnosti verejného obstarávania," povedala Flašíková-Beňová.

Podpredsedovia BSK Ivo Nesrovnal a Gabriella Némethová označili tvrdenie, že BSK realizoval stavebné opravy budov vo svojom majetku v rozpore so zákonom, za nepravdivé. Nesrovnal dal vyjadrenia Flašíkovej-Beňovej do súvislosti s predvolebným bojom. "Je to prekvapujúce tvrdenie od poslankyne, ktorá má jednu z najvyšších absencií na rokovaniach zastupiteľstva BSK a na práci v komisiách sa prakticky nezúčastňuje." Ďalej pripomenul, že Flašíková-Beňová bola v minulom volebnom období podpredsedníčkou BSK a zodpovedala za oblasť školstva a vzdelávania v kraji.

"Čo na župe evidujeme, sú rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie z čias pani Flašíkovej, kedy župa dostala pokutu vyše 800.000 eur za predraženie prác na rekonštrukcii Gymnázia na Grösslingovej ulici, lebo pôvodne stanovená čiastka na opravy vo výške 6 miliónov eur sa vyšplhala až na 11 miliónov. Z 18 celkovo vykonaných kontrol z jej obdobia sa v 16 prípadoch zistilo porušenie zákona," dodal Nesrovnal. Úrad BSK chce sám požiadať o kontrolu, aby bolo úplne jasné, že jeho postupy sú plne v súlade so zákonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies