SaS: Ďalší smerácky bratranec sa nabalil

NETKY.SK • 27 December 2013, 13:46 • 2 min
SaS: Ďalší smerácky bratranec sa nabalil

BRATISLAVA - SaS považuje za donebavolajúcu drzosť a jasný klientelizmus, že minister práce Ján Richter vyplatil firme brata bratislavského poslanca Smeru-SD Michala Borguľu nájomné na rok dopredu za poväčšine prázdne kancelárie.

slovakia

left justify in out

Strana Sloboda a solidarita (SaS) s pohoršením prijala správu, že minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) vyplatil firme brata bratislavského poslanca Smeru-SD Michala Borguľu nájomné na rok dopredu za poväčšine prázdne kancelárie. Fakt, že Martin Borguľa je zároveň konateľom spoločnosti, ktorej patrí firma Slov Inn, jediná oslovená na prenájom priestorov, považuje strana SaS za donebavolajúcu drzosť a jasný klientelizmus. Exminister práce Jozef Mihál počas svojho pôsobenia vyplácanie nájmu na priestory znížil a následne aj zastavil.

„Vyplácanie tohto nájmu som považoval za neefektívne a bohapusté plytvanie. To, že hneď po mojom odchode sa nájom opäť zvýšil a dokonca vyplatil na rok vopred, je len ďalším dôkazom arogancie a nenásytnosti členov vládnej strany,“ povedal Mihál. Dodal, že peniaze vynaložené na prenájom priestorov sú peniazmi občanov a boli vyhodené von oknom, respektíve pravdepodobne použité na predvolebnú kampaň pána Borguľu. 

Firma Slov Inn mala námietky voči rozhodnutiu Mihála a podala podnet na okresný súd. Po nástupe Ficovej vlády uspela a na základe mimosúdnej dohody s ministerstvom práce pod vedením Richtera dostala 418-tisíc eur. Okrem toho štát vyplatil na rok vopred viac než 900-tisíc eur za samotný prenájom, priestory sa však podľa SaS aj tak začali používať až v auguste tohto roka. „Náhod sa teda v tomto prípade udialo viac než dosť a výrok ministra Richtera, že mal dosť prostriedkov na vyplácanie, svedčí o tom, že na šetrenie ministerstiev z čias vlády Ivety Radičovej sa už zabudlo,“ vyhlásil Mihál. 

Predseda SaS Richard Sulík dodal, že pokiaľ sa štát ocitne v podobnej situácii, má využívať všetky právne prostriedky aby dosiahol svoj cieľ, a tým je ušetrenie prostriedkov: „Mimosúdne dohody neprichádzajú do úvahy, obzvlášť v kauzách, kde je podozrenie z klientelizmu,“ dodal Sulík. 

Zmluvu o prenájme podľa dnešného denníka Sme krátko pred parlamentnými voľbami v roku 2010 dohodla ministerka Viera Tomanová zo Smeru. Ministerstvo práce podľa Sme oslovilo iba spoločnosť Slov Inn. Vraj si na budove firmy všimlo reklamný pútač na voľné priestory. Konateľom firmy je Michal Borguľa. Jeho brat Martin je poslancom staromestského aj mestského zastupiteľstva za Smer. Obaja ovládajú spoločnosť Slovunit, ktorej Slov Inn patrí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona