SaS: Chov a množenie psov treba kontrolovať

NETKY.SK • 28 September 2016, 14:35 • 2 min
SaS: Chov a množenie psov treba kontrolovať

BRATISLAVA – Chov psov a ich množenie treba upraviť zákonom. Myslia si to poslanci Národnej rady Slovenskej republiky zo SaS Martin Poliačik, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Anna Zemanová, Jana Cigániková, Alojz Baránik, Martin Klus a Juraj Droba, ktorí predkladajú na októbrovú schôdzu NR SR návrh novely zákona o veterinárnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

„Návrh má za cieľ zaviesť právnu úpravu na kontrolu množenia psov, ustanoviť podmienky chovu psov za účelom ich množenia, podmienky držania takýchto psov a povinnosti vyplývajúce držiteľom ako aj štátnym orgánom na úseku evidencie a kontroly držania psov určených na množenie,“ zdôvodňujú poslanci.


V súčasnosti je chov a množenie psov podľa nich kontrolované len tým spôsobom, že chovné stanice jednotlivých plemien sú nahlásené chovateľským zväzom týchto plemien a tie kontrolujú, či takéto chovy spĺňajú ich štandardy a prípadne aj medzinárodné štandardy.

 

„Chovatelia takýchto šľachtených chovov majú záujem na tom, aby chovy boli v poriadku a zachovávali medzinárodné štandardy, pretože im to dáva možnosť ďalej rozvíjať chov a zvyšuje hodnotu ich psov aj šteniat z takéhoto chovu. Na druhej strane existujú chovy, kde nie sú dodržiavané podmienky držania a chovu zvierat stanovené vyhláškou ministerstva pôdohospodárstva o podrobnostiach o ochrane spoločenských zvierat a požiadavkách na karanténne stanice a útulky pre zvieratá,“ domnievajú sa.


Poslanci vyjadrujú nespokojnosť s tým, že samice psov sú často v nekontrolovaných chovoch držané pod fóliovníkmi, v tmavých pivniciach, bez venčenia, denného svetla, bez sociálneho kontaktu, bez veterinárneho ošetrenia, bez vhodnej stravy, s kožnými a inými chorobami. „Ako jediný nie je tento spôsob množenia za účelom predaja kontrolovaný, čo vedie ku genetickým zmenám na plemenách, skrytým chorobám, ktoré sa prejavia po čase od kúpy, k premnoženiu určitého plemena a hlavne k nevhodným podmienkach chovu, vedúcim k týraniu,“ dodávajú s tým, že takí množitelia nie sú registrovaní v chovateľských zväzoch a v súčasnosti nikto nekontroluje, či dodržiavajú požiadavky stanovené osobitným predpisom.

 

„Z tohto dôvodu navrhujeme pre každého, kto bude chcieť predávať psy mimo chovateľských staníc registrovaných v chovateľských zväzoch, zaviesť povinnosť mať od veterinárnej správy potvrdenie o tom, že má vhodné podmienky na tento chov a že ich aj dodržiava. Akýkoľvek predaj bez registrácie by mal byť nelegálny,“ argumentujú s tým, že návrhom zákona sa zavádza povinnosť registrovať chov v prípade, že chovateľ má záujem o predaj šteniat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona