SaS chce znížiť katastrálne poplatky pri prevode pôdy v extravilánoch obcí

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 14:04 • 2 min
SaS chce znížiť katastrálne poplatky pri prevode pôdy v extravilánoch obcí

BRATISLAVA - Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) chce na Slovensku rozhýbať trh s pôdou a jej sceľovanie.

slovakia

left justify in out

Navrhuje znížiť katastrálne poplatky pri prevodoch pôdy v extravilánoch obcí. Návrh zákona predložil do parlamentu poslanec NR SR a podpredseda strany Ľubomír Galko.
     

"Pôda je na Slovensku historicky rozdrobená medzi veľké množstvo vlastníkov. V mnohých prípadoch je správny poplatok 66 eur na začatie konania o zmene vlastníctva vyšší ako hodnota prevádzanej pôdy. Potenciálnych kupcov a predajcov takáto výška poplatku odrádza," povedal Galko. Znížením poplatkov by sa podľa jeho slov uľahčilo sceľovanie pôdy a vďaka tomu aj jej lepšie využitie.
     

"Malo by nám ísť o to, aby sa na pôde vytvorili funkčné celky s jasným vlastníctvom a zodpovednosťou za toto vlastníctvo. Pritom zníženie poplatkov nemusí byť ani stratou pre štát. Dnes sa prevody rôznych fliačikov pôdy neuskutočnia pre poplatok, ktorý je 66 eur bez ohľadu na veľkosť prevádzaného pozemku. Ich znížením by sa mohol rozhýbať trh, a teda aj príjem do štátneho rozpočtu," povedal.
     

Návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnostiam do katastra nehnuteľností, ak ide výlučne o prevod pozemku nachádzajúceho sa mimo zastavaného územia obce, navrhuje Galko pri výmere do 500 štvorcových metrov (m2) spoplatniť sumou 5 eur, pri výmere od 501 do 2000 m2 sumou 15 eur a 30 eur pri výmere od 2001 až 5000 m2.
     

TASR o tom informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies