SaS chce znížiť katastrálne poplatky pri prevode pôdy

NETKY.SK • 25 Apríl 2014, 12:03 • 2 min
SaS chce znížiť katastrálne poplatky pri prevode pôdy

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) navrhuje znížiť katastrálne poplatky pri prevodoch pôdy v nezastavaných častiach obcí takzvaných extravilánoch.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona predložil do parlamentu poslanec a podpredseda SaS Ľubomír Galko. "Pôda je na Slovensku historicky rozdrobená medzi veľké množstvo vlastníkov. V mnohých prípadoch je správny poplatok 66 eur na začatie konania o zmene vlastníctva vyšší ako hodnota prevádzanej pôdy. Potenciálnych kupcov a predajcov takáto výška poplatku odrádza,“ uviedol Galko. Znížením poplatkov by sa podľa jeho slov uľahčilo sceľovanie pôdy a vďaka tomu aj jej lepšie využitie.

 

"Malo nám ísť o to, aby sa na pôde vytvorili funkčné celky s jasným vlastníctvom a zodpovednosťou za toto vlastníctvo," konštatoval podpredseda SaS. Dodal, že zníženie poplatkov nemusí byť ani stratou pre štát. "Dnes sa prevody rôznych fliačkov pôdy neuskutočnia pre poplatok, ktorý je 66 eur bez ohľadu na veľkosť prevádzaného pozemku. Ich znížením by sa mohol rozhýbať trh a teda aj príjem do štátneho rozpočtu,“ vysvetlil Galko. 

 

Poslanci SaS navrhujú poplatky pri prevode pozemku mimo zastaveného územia obce do 500 metrov štvorcových päť eur, vo výmere od 501 do 2 tis. metrov štvorcových 15 eur a od 2001 do 5 tis. metrov štvorcových 30 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies