SaS chce zmierniť sankcie za chýbajúcu technickú a emisnú kontrolu

NETKY.SK • 12 December 2016, 08:21 • 2 min
SaS chce zmierniť sankcie za chýbajúcu technickú a emisnú kontrolu

BRATISLAVA - Pokuty za chýbajúcu technickú a emisnú kontrolu vozidiel sú najmä pre sociálne najslabších, ako aj pre väčšinu dôchodcov neprimerane vysoké a nezriedka aj likvidačné. Tvrdia to opoziční poslanci za SaS, ktorí na januárovú schôdzu NR SR predložili návrh novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Právna norma má odstrániť tvrdosť aktuálnych pravidiel.

slovakia

left justify in out

Pokuty sa v súčasnosti pohybujú vo výške 165 eur za nesplnenie každej z dvojice kontrol. Novela SaS má byť motiváciou pre majiteľov vozidiel vykonať technickú, resp. emisnú kontrolu čo najskôr a vyhnúť sa tak neprimerane vysokej sankcii.

 

"Ak do 15 dní odo dňa doručenia rozkazu prevádzkovateľ svoje vozidlo podrobí povinnej emisnej či technickej kontrole a zároveň uhradí 66 eur z uloženej výšky pokuty, pokuta sa bude považovať za uhradenú v plnej výške," navrhujú liberáli.

 

Ak majiteľ nesplní ktorúkoľvek z oboch kumulatívnych podmienok, teda zabezpečenie nápravy v 15-dňovej lehote a zároveň uhradenie 66 eur, bude povinný zaplatiť plnú výšku udelenej sankcie, čiže 165 eur.

 

"Návrh zákona na jednej strane zmierňuje prístup štátu k občanom, na druhej strane ich pozitívnym spôsobom motivuje podstúpiť technickú aj emisnú kontrolu a dobrovoľne uhradiť zníženú pokutu," tvrdia predkladatelia.

 

Liberáli uznávajú, že ich novela bude mať mierne negatívny vplyv na verejné financie. Vyčísliť ho však nevedia, "keďže nie sú známe čísla, koľko prevádzkovateľov motorového vozidla si v budúcnosti svoju povinnosť dobrovoľne splní a koľko nie".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona