SaS chce zmeniť Trestný zákon: Smrť zo zúfalstva nie je úkladná vražda

NETKY.SK • 8 Október 2015, 14:44 • 2 min
SaS chce zmeniť Trestný zákon: Smrť zo zúfalstva nie je úkladná vražda

BRATISLAVA - Smrť zo zúfalstva nie je úkladná vražda. Tvrdí to opozičná strana SaS, ktorá začala na expertnej úrovni pripravovať návrh novely Trestného zákona. Tá by mala zmierniť tresty pre ľudí dlhodobo vystavených enormnej psychickej záťaži v dôsledku nepretržitej starostlivosti o svojich ťažko chorých, ktorým sami zapríčinili smrť alebo im asistovali pri samovražde s cieľom ukončiť ich trápenie.

slovakia

left justify in out

"Bezprostredným motívom nášho kroku je nesmierne tragický prípad, ktorý sa nedávno odohral v Poprade, keď otec po dlhých rokoch starostlivosti odpojil od dýchacieho prístroja svojho bezvládneho syna postihnutého detskou mozgovou obrnou," uviedla podpredsedníčka liberálov Jana Kiššová. Predstavitelia SaS sú totiž presvedčení, že spravodlivosť by v takýchto situáciách mala zohľadňovať extrémne zložité podmienky, v ktorých sa ocitli páchatelia a nestavať ich na roveň vrahov v kriminálnom zmysle slova.

 

"Treba mať na pamäti, že ide o výnimočné prípady. Psychika starostlivého rodiča musela prekonať veľa ťažkých morálnych zábran, aby dospel k rozhodnutiu, že ukončenie života svojho postihnutého syna alebo dcéry, za ktoré bude niesť plnú zodpovednosť, je tá najlepšia alternatíva," tvrdí Kiššová.

 

Trestný zákon by podľa jej názoru mal tieto poľutovaniahodné činy zo zúfalstva trestať miernejšie a neposudzovať ich ako vraždu alebo úkladnú vraždu. "Veríme, že sa nám pripravovanú novelu podarí presadiť v NR SR do vynesenia rozsudku nad spomínaným zadržaným otcom a súdy budú mať možnosť využiť právnu normu, ktorá bude z hľadiska trestu pre neho priaznivejšia," dodala Kiššová.

 

Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove už začal trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu vraždy, ku ktorej malo dôjsť v Poprade. Prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Migaľová informovala, že v prípade preukázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov.

 

"V jednom z bytov v Poprade mal 46-ročný Jozef 26. septembra popoludní v úmysle usmrtiť 24-ročného Dominika a odpojil vzduchovú ventiláciu, ktorú mal Dominik zapojenú. Tá mu zabezpečovala jeho životné funkcie. Mladý muž trpel poškodením mozgu, bol ležiacou aj imobilnou osobou a zavedenie kanyly zabezpečovalo jeho dýchanie," priblížila hovorkyňa s tým, že v dôsledku Jozefovho konania sa Dominik zadusil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies