SaS chce zlepšiť podmienky živnostníkov rovnou 15-% daňou či odvodovým bonusom

NETKY.SK • 1 Február 2016, 11:44 • 2 min
SaS chce zlepšiť podmienky živnostníkov rovnou 15-% daňou či odvodovým bonusom

BRATISLAVA – Ak sa má Slovensku dariť, musí sa dariť aj živnostníkom. Presvedčená je o tom opozičná strana SaS, ktorá poukázala na to, že hoci títo ľudia od štátu nič nechcú a tvrdo pracujú, nemajú ani zďaleka také výhody ako zamestnanci.

slovakia

left justify in out

Strana preto prichádza s viacerými opatreniami na zlepšenie podnikania živnostníkov, vrátane 15-% rovnej dane z príjmov či zrušenia povinných minimálnych odvodov.

 

 "Živnostník nie je žiadny darmožráč, živí sa vlastnou prácou a vytvára hodnoty pre tento štát. Tvrdo a často veľmi veľa pracuje, platí dane a odvody, a to aj z neexistujúceho príjmu. Nič od štátu nechce, ak ochorie alebo si chce zobrať dovolenku, jednoducho nezarába, nikto mu nič neprepláca, nedostáva príspevky na stravu. Mnohí zamestnávajú aj ďalších ľudí a sami si nemôžu dovoliť také výhody, aké musia garantovať ľuďom, ktorým našli prácu. Za svoje podnikanie ručia celým svojím majetkom a ak sa dostanú do problémov, môžu prísť o svoje živobytie," uviedla podpredsedníčka SaS Jana Kiššová na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Ako dodala, pre živnostníka je takmer nemožné dostať sa k významnej štátnej pomoci, daňovým výnimkám či eurofondom. "Na nich sa nevzťahujú tieto výhody, ale sú to práve tí, ktorí ich platia. Z ich daní sa platia investičné stimuly pre veľké firmy, z ich daní sa platia balíčky," zdôraznila Kiššová.

 

Liberáli preto presadzujú zavedenie rovnej dane z príjmov a jej zníženie na 15 %. Chceli by tiež výrazne zjednodušiť zamestnávanie kompletnou reformou zákonníka práce. Navrhujú zrušiť pracovnú zdravotnú službu, povinné preškoľovanie vodičov či povinnosť ohlasovať voľné živnosti na živnostenskom úrade. Ďalším opatrením ich programu je umožniť uplatňovať si daňovú stratu a odpisovanie majetku podľa slobodného rozhodnutia daňovníka. Zároveň chcú zvýšiť limit paušálnych výdavkov živnostníkov na 60-násobok životného minima, z približne 5000 na 12.000 eur ročne.

 

Tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca poukázal na to, že hoci živnostník platí na odvodoch 202 eur mesačne a zamestnanec len 76 eur, napriek tomu dostanú rovnaký dôchodok. Nízkopríjmoví zamestnanci majú navyše vďaka odpočítateľnej položke nižšie zdravotné odvody než nízkopríjmoví živnostníci. Strana v tejto oblasti navrhuje zaviesť odvodový bonus.

 

"Ten bude znamenať zjednodušenie odvodového systému, zníženie odvodov a niektoré povinné poistenia sa zdobrovoľnia, napríklad nemocenské alebo poistenie v nezamestnanosti. Zrušia sa povinné minimálne odvody," opísal Jurzyca.

 

Okrem vysokých daní a odvodov likvidujú živnostníkov podľa sulíkovcov aj nezmyselné pokuty. Strana preto v prípade možnosti realizovať svoj program po voľbách zruší pokutovanie za nezmyselné nariadenia a tvrdí, že pokuty nesmú byť plánovanou súčasťou štátneho rozpočtu. Ako upozornila, za roky 2013 a 2014 na Slovensku ubudlo až 22.000 živnostníkov a na druhej strane pribudlo 8450 zamestnancov verejnej správy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona