SaS chce zlepšiť podmienky podnikania pre živnostníkov

NETKY.SK • 16 Október 2013, 12:03 • 2 min
SaS chce zlepšiť podmienky podnikania pre živnostníkov

BRATISLAVA - Podmienky pre živnostníkov by sa mali radikálne zmeniť. Navrhuje to strana SaS, ktorá v stredu predstavila desať opatrení pre zlepšenie podnikania živnostníkov.

slovakia

left justify in out

Tie plánuje postupne predložiť do Národnej rady SR. "Samozrejme, strana Smer si už v minulosti viaceré veci z nášho programu osvojila, a ak si to osvoja ako jeden celok, tak my budeme len radi a podporíme ich v tom," skonštatoval predseda strany Richard Sulík.

SaS navrhuje napríklad zrušenie minimálnych zdravotných a sociálnych odvodov, či zrušenie hranice pre povinné sociálne odvody. Tie exminister práce Jozef Mihál označil za nespravodlivé. "To je aj hlavný dôvod, prečo živnostníci končia svoje živnosti, prestávajú podnikať a končia na úrade práce," skonštatoval. Na druhej strane navrhuje zvýšenie nezdaniteľnej časti pre odvod do druhého piliera. 

SaS navrhuje aj zrušenie povinného nemocenského poistenia, zavedenie slobody v odpisovaní majetku či zmenu paušálnych výdavkov zo 40 na 25 %, ale bez stropu. Živnostníkom by malo pomôcť aj predĺženie lehoty na podanie priznania k dani z príjmov, či zvýšenie limitu pre hotovostné platby z 5 tis. eur na 15 tis. eur. 

Liberáli takisto navrhujú obmedziť platnosť niektorých ustanovení Zákonníka práce pre tých živnostníkov, ktorí zamestnávajú päť a menej ľudí. Toto opatrenie by podľa nich malo prispieť ku rastu zamestnanosti. SaS chce presadiť aj zmenu živnostenského zákona tak, aby sa zvýšil počet voľných živností na úkor viazaných živností. Posledným navrhovaným opatrením je zrušenie koncesionárskych poplatkov pre živnostníkov. 

Desiatka opatrení by štátu priniesla výpadok približne 140 mil. eur ročne. Tie by SaS chcela získať zrušením investičných stimulov, čo by malo priniesť 68 mil. eur. "Dnes sa pod týmto pojmom skrýva hlavne to, že Robert Fico svojim spriazneným firmám rozdáva rôzne sumy," skonštatoval Sulík. Ďalších 80 mil. eur ročne by mala zabezpečiť zmena pri vyplácaní detských prídavkov. Tie liberáli navrhujú vyplácať len na prvé štyri deti. Suma by sa mala navyše znižovať s rastúcim príjmom rodičov. 

"Dnešnú situáciu pre živnostníkov vnímame ako mimoriadne zlú, podnikateľské prostredie sa systematicky zhoršuje. Socialistická vláda jednoducho nevie, čo je to podnikať, ľudia vo vláde na čele s premiérom, ktorý celý život žil z verejných peňazí, väčšinou žiadne hodnoty netvorili," uzavrel Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies