SaS chce zjednodušiť prihlasovanie vozidiel do evidencie

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 13:26 • 2 min
SaS chce zjednodušiť prihlasovanie vozidiel do evidencie

BRATISLAVA – Zjednodušiť prihlasovanie automobilov do evidencie vozidiel navrhujú v novele zákona o cestnej premávke poslanci za SaS Jana Kiššová a Ľubomír Galko.

slovakia

left justify in out

Liberáli presadzujú zavedenie možnosti prenositeľnosti tabuľky s evidenčným číslom vozidla (ŠPZ) zo starého motorového vozidla toho istého majiteľa na jeho nové auto za predpokladu, že majiteľ nezmenil svoje bydlisko alebo sídlo do iného okresu. „Navrhnutá zmena ušetrí majiteľom určité finančné prostriedky v situácii, keď majiteľ predá staré motorové vozidlo a kúpi nové,“ argumentujú Kiššová a Galko.

 

Procesne tento návrh riešia ako možnosť rezervácie doterajšieho evidenčného čísla pri odovzdaní tabuľky s evidenčným číslom starého motorového vozidla Policajnému zboru najviac na päť rokov za symbolický poplatok päť eur. „Policajný zbor, ktorý prevzal tabuľku s rezervovaným evidenčným číslom, je povinný osobe, ktorá si dané evidenčné číslo zarezervovala, znova to isté evidenčné číslo bezplatne prideliť na jej ďalšie motorové vozidlo. Znovupoužitie pôvodnej ŠPZ prináša okrem finančnej úspory pre majiteľa aj drobný ekologický benefit,“ vysvetľujú liberáli. 

 

Poslanci SaS chcú zároveň predĺžiť platnosť tzv. dočasnej značky, resp. tabuľky s evidenčným číslom vozidla prideľovanej predajcami novým vozidlám, alebo novokúpeným vozidlám, ktoré dosiaľ neboli evidované, z terajšieho jedného roka na desať rokov. Uvedené 10-ročné obdobie neznamená, že majiteľ nového vozidla s takouto „dočasnou značkou“ bude môcť jazdiť 10 rokov. „Znamená to iba, že predajca ju môže svojim zákazníkom prideľovať postupne počas 10 rokov, nemusí ju po jednom roku odovzdávať Policajnému zboru a platiť za novú, čím ušetrí určité finančné prostriedky a zníži sa mu administratívna náročnosť v procese práve predaného motorového vozidla,“ konštatujú Kiššová a Galko. 

 

Opoziční zákonodarcovia rovnako presadzujú zavedenie jednotnej sadzby správnych poplatkov pri prvom zápise držiteľa motorového vozidla bez ohľadu na výkon motora. „Máme za to, že prvý zápis držiteľa motorového vozidla je administratívny úkon rovnaký pre všetky druhy áut bez ohľadu na výkon motora a niet dôvodu diferencovať výšku správnych poplatkov do pásiem v závislosti od výkonu motora,“ argumentujú liberáli. 

Parlament sa bude novelou cestného zákona zaoberať na májovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies