SaS chce zastaviť novú vyhlášku ÚRSO

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 11:50 • 2 min
SaS chce zastaviť novú vyhlášku ÚRSO

BRATISLAVA - Nová vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorá má podporiť zníženie cien elektrickej energie a prináša napríklad nový poplatok pre výrobcov elektriny či škrty v podpore pre zelené zdroje, bude fungovať len krátkodobo. Na utorkovej tlačovej besede to povedali predstavitelia strany SaS.

slovakia

left justify in out

"Toto opatrenie je veľmi krátkodobé, pretože pokiaľ budeme znevýhodňovať slovenských výrobcov, ktorí zastavia investície a rekonštrukcie, dôjde k poklesu sebestačnosti Slovenskej republiky vo výrobe elektrickej energie," povedal tímlíder strany SaS pre energetiku Karol Galek. Strana SaS preto podáva na generálnu prokuratúru podnet, aby zastavila vyhlášku ÚRSO, ktorá G-komponent zavádza.

Galek tiež očakáva, že pre novú vyhlášku budú výrobcovia elektriny podávať súdne žaloby na Slovenskú republiku. Nová regulácia zaujala už aj Brusel, takzvaný G-komponent, teda poplatok pre výrobcov elektriny vo výške 30 % svojej rezervovanej kapacity, môže podľa Európskej komisie spôsobiť trhovú deformáciu, znevýhodnenie výrobcov, spomalenie integrácie trhu a navyše nie je v súlade s reguláciou Bruselu. 

"Energetická politika Roberta Fica je chaotická rovnako ako jeho daňová politika či postup v zdravotníctve. Výsledok tejto chaotickej politiky v energetike je ten, že napriek pekným rečiam Roberta Fica máme jedny z najvyšších cien elektrickej energie v Európe," vyhlásil predseda SaS Richard Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies