SaS chce zakázať stranám financovať ozbrojené zložky

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 13:56 • 2 min
SaS chce zakázať stranám financovať ozbrojené zložky

BRATISLAVA – Opozičná SaS chce zakázať politickým stranám, aby príspevky, ktoré dostávajú zo štátneho rozpočtu, využívali na podporu ozbrojených zložiek alebo iných ozbrojených útvarov a skupín.

slovakia

left justify in out

„Je evidentné, že ozbrojené zložky politických strán sú nezlučiteľné s demokratickým politickým systémom a preto sa ich financovanie navrhuje zakázať,“ argumentujú poslanci liberálov Ondrej Dostál, Juraj Droba, Martin Klus, Peter Osuský a Martin Poliačik.


V novele zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktorú predložili do parlamentu, presadzujú, aby sa politické strany nemohli z príspevkov zo štátneho rozpočtu samy ozbrojovať a vytvárať ozbrojené zložky, rovnako by strany nemohli podporovať ozbrojené útvary a skupiny, ktoré formálne nie sú spojené s politickou stranou, napríklad formácie typu garda, milície, domobrana a podobne.

 

Zákonodarcovia SaS navrhujú podrobnejšie a konkrétnejšie v zákone vymedziť požiadavky na demokratický charakter politických strán v záujme upevnenia demokratického charakteru politických systému a ochrany základných práv a slobôd občanov.

 

„Ozbrojené zložky boli v minulosti spájané s extrémistickými a totalitne orientovanými politickými stranami (nacistická NSDAP a jej SS a SA, Hlinkova slovenská ľudová strana a Hlinkova garda, Komunistická strana Československa a Ľudové milície). Tieto politické strany zneužívali svoje ozbrojené zložky na útoky proti demokratickému systému i pri uplatňovaní svojej totalitnej moci po likvidácii demokratického systému,“ upozorňujú v návrhu liberáli.


Novela poslancov SaS zakazuje strany, ktorých cieľom je odstránenie demokratických základov štátu, nemajú demokratické stanovy alebo nemajú demokraticky ustanovené orgány, ktoré smerujú k uchopeniu a držaniu moci zamedzujúcemu druhým stranám uchádzať sa ústavnými prostriedkami o moc alebo ktoré smerujú k potlačeniu rovnoprávnosti občanov, ktorých program alebo činnosť ohrozujú práva a slobodu občanov a ktoré podnecujú národnostnú, rasovú a etnickú nenávisť.

 

Strany podľa návrhu nesmú byť ozbrojené a nesmú zriaďovať ozbrojené zložky. Ak by politické strany tieto ustanovenia porušovali, môžu byť rozpustené Najvyšším súdom SR, respektíve sa odmietne ich registrácia. O zriadení domobrany za peniaze, ktoré dostala strana vo voľbách, hovoril napríklad predseda ĽSNS Marian Kotleba.


Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona