SaS chce zakázať poslancom ďalšie funkcie

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 15:05 • 2 min
SaS chce zakázať poslancom ďalšie funkcie

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady by nemal byť súčasne predsedom samosprávneho kraja, starostom či primátorom, ani ich zástupcami.

slovakia

left justify in out

Rovnako by mal byť poslanecký mandát nezlučiteľný s funkciou štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu právnickej osoby zriadenej zákonom. Zákaz kumulácie funkcií navrhujú poslanci z opozičnej SaS Martin Klus a Milan Laurenčík v novele Ústavy SR, ktorú predložili na májovú schôdzu. Na ústavné zmeny treba aspoň 90 hlasov.

 

"Cieľom navrhovanej úpravy je zamedziť kumulácii exekutívnych funkcií v samospráve, ako aj štatutárnych funkcií vo verejnoprávnych inštitúciách s mandátom poslanca NRSR," zdôvodňujú svoj návrh Klus a Laurenčík. Poslanci sediaci na viacerých stoličkách sa podľa SaS dostávajú do konfliktu záujmu napríklad pri hlasovaniach o štátnom rozpočte, daniach či pri hlasovaniach o opatreniach zvýhodňujúcich konkrétnu samosprávu. Schválením návrhu liberálov by sa tento konflikt záujmov eliminoval.

 

V súčasnosti poslanci NRSR, ktorí sú napríklad starostovia, primátori alebo predsedovia samosprávneho kraja, dostávajú v plnej výške iba poslanecký plat. Za výkon každej ďalšej funkcie môžu brať najviac minimálnu mzdu. Zmenu zákona prijal parlament v minulom volebnom období. Princíp "jeden mandát stačí", ktorý presadzovalo KDH, neprešiel.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies