SaS chce zadefinovať v zákone zviera

NETKY.SK • 30 September 2014, 10:41 • 2 min
SaS chce zadefinovať v zákone zviera

BRATISLAVA – Na Slovensku podľa poslancov NR SR za SaS chýba v legislatíve špecifická úprava postavenia zvieraťa. Preto poslanci Martin Poliačik a Lucia Nicholsonová predložili do parlamentu novelu Občianskeho zákonníka.

slovakia

left justify in out

Podľa dvojice poslancov zviera je v súčasnosti chápané ako hnuteľná vec, pričom sa nerešpektujú jej osobitné vlastnosti. „Sme asi posledná krajina v Európe , ktorá má zviera definované ako vec. Ak máme začať meniť legislatívu, toto je najnutnejší krok. Ak sa zhodneme na definícia zvieraťa, potom môžeme začať riešiť všetky konkrétne problémy,“ povedal dnes pre agentúru SITA Poliačik.

 

Podľa poslancov za SaS jedine prostredníctvom noriem verejného práva sú dnes regulované niektoré aspekty chovu, obchodovania a usmrcovania predovšetkým hospodárskych zvierat. Absencia takejto úpravy je podľa Poliačika a Nicholsonovej dôsledkom mnohých nežiaducich spoločenských vplyvov chovu spoločenských zvierat. „Ide napríklad o nelegálne a nekontrolované množenie zvierat s cieľom predaja mláďat, nekontrolované množenie túlavých zvierat bez majiteľa, absencia veterinárneho ošetrenia niektorých zvierat, týranie a neuplatňovanie riadnej zodpovednosti majiteľov za správanie ich zvierat,“ uvádzajú poslanci. 

 

Podľa poslancov návrh zákona nemá byť úplnou úpravou právnych vzťahov k zvieratám, ale má vytvoriť úplne elementárny základ pre úpravu právnych vzťahov k zvieratám v občianskoprávnych vzťahoch, z ktorého by mala ostatná právna úprava na ich ochranu vychádzať. Predkladaný návrh zákona preto špecifikuje vo všeobecnosti postavenie akéhokoľvek živého zvieraťa ako vnímajúcu bytosť, na ktorú by sa mali ustanovenia o veciach vzťahovať len v prípade, že to neodporuje povahe živého zvieraťa. „Živé zviera má zvláštny význam a hodnotu ako zmyslami obdarený živý tvor. Živé zviera nie je vecou a ustanovenia o veciach sa na živé zviera použijú obdobne len v rozsahu, v ktorom to neodporuje jeho povahe,“ má znieť nový paragraf zákona. Predkladaná právna úprava je inšpirovaná právnou úpravou v iných krajinách Európskej únie a podobná právna úprava je obsiahnutá aj v nedávno schválenom Občianskom zákonníku Českej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies