SaS chce umožniť voľby Slovákom v zahraničí

NETKY.SK • 7 Apríl 2014, 12:57 • 2 min
SaS chce umožniť voľby Slovákom v zahraničí

BRATISLAVA – Umožniť voliť slovenským občanom žijúcim v zahraničí vo všetkých typoch celoštátnych volieb – teda parlamentných, prezidentských a do Európskeho parlamentu, navrhujú poslanci za SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik.

slovakia

left justify in out

„Možnosť voliť a byť volený je základné právo demokratickej spoločnosti. Chceme maximalizovať priestor pre slobodnú voľbu a vyjadrenie slobodného názoru pre ľudí žijúcich v zahraničí,“ povedala Nicholsonová. Voliť zo zahraničia by sa podľa Poliačika dalo kombinovaním možnosti voliť poštou alebo na zastupiteľských úradoch v zahraničí. „Pomohli by voľby cez internet, ale na ministerstve vnútra nie je vôľa pre túto cestu,“ dodal Poliačik. Podľa jeho slov v zahraničí žije do 300 tisíc Slovákov, prevažne mladých ľudí, ktorí sa zaujímajú o dianie na Slovensku a štát by im mal umožniť podieľať sa na správe vecí verejných, ak o to prejavia záujem, keďže množstvo z nich sa plánuje do vlasti v budúcnosti vrátiť.

 

Liberáli chcú zároveň minimalizovať ovplyvňovanie a manipulovanie voličov, ktorí nevedia alebo pre zdravotné problémy nie sú schopní čítať a písať. Volebné komisie by podľa SaS mali týchto voličov pred voľbou informovať, čo obsahuje hlasovací lístok a akým spôsobom sa vypĺňa a rovnako by mali voliča a jeho asistenta informovať, že kto navádza iného ako voliť, dopúšťa sa trestného činu, za ktorý môže byť postihnutý. Podľa Nicholsonovej za marenie prípravy a priebehu volieb a referenda hrozí trest odňatia slobody od šesť mesiacov do troch rokov, alebo v prísnejšej sadzbe jeden až päť rokov. 

 

Poslanci za SaS, ktorí boli členmi volebnej okrskovej komisie v najväčšej rómskej osade v Jarovniciach počas druhého kola prezidentských volieb, videli viacero prípadov, keď asistenti voličov, ktorí nevedeli čítať a písať, ich mohli ovplyvňovať. Zároveň vidia potenciálnu manipuláciu s voličmi v domovoch sociálnych služieb. Poliačik a Nicholsonová pripomínajú, že niekoľko sto hlasov rozhoduje predovšetkým v komunálnych alebo regionálnych voľbách. 

Obe témy zákonodarcovia liberálov predložia ako pozmeňujúce návrhy k volebným kódexom, ktoré parlament pravdepodobne v druhom čítaní prerokuje na májovej schôdzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies