SaS chce sfunkčniť prokuratúru a otvoriť ju verejnosti

NETKY.SK • 4 Február 2016, 15:32 • 2 min
SaS chce sfunkčniť prokuratúru a otvoriť ju verejnosti

BRATISLAVA – Špeciálna prokuratúra funguje ako právna ochranka pre politikov, všetky kauzy zametá pod koberec, nič z vlastnej iniciatívy nevyšetruje. Myslí si to tímlíder SaS pre súdnictvo a spravodlivosť Alojz Baránik. Liberáli chcú generálnu prokuratúru a prokuratúru ako takú sfunkčniť. Možnosť vidia v jej otvorení verejnosti.

slovakia

left justify in out

"Štatistiky, ktoré vydáva generálna prokuratúra, hovoria, že počet stíhaných a odsúdených trestných činov v oblasti korupcie je veľmi nízky. Znamená to, že tí, ktorí by sa mali báť, sa neboja. Vedia, že prokuratúra z vlastnej iniciatívy nestíha vôbec, a keď stíha, tak len ako dôsledok toho, že niekto na neprávosť poukázal. Takže korupčníci v politických kruhoch sa nemajú čoho obávať," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Baránik.

 

Problém vidí parlamentná opozičná strana v tom, že prokuratúra je uzavretá pred verejnosťou. "Takmer nič o nej nevieme," poznamenal. SaS bude presadzovať také opatrenia, aby verejnosť mohla kontrolovať a vyhodnocovať činnosť vedúcich prokurátorov. „Tak, aby verejnosť vedela, čím sa zaoberali, ako sa zaoberali, ako pracovali, kto bol stíhaný, kto nebol a prečo sa tak stalo,“ priblížil Baránik.

 

Liberáli tiež chcú, aby všetci prokurátori, ktorí zlyhajú, boli odvolateľní výkonnou mocou. „Dôležitým opatrením je aj súkromno-právna stíhateľnosť trestných činov ich obeťami v situáciách, kedy prokurátori nekonajú alebo nekonajú riadne,“ doplnil Baránik.

 

Tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca pripomenul, že transparentnosť pomáha upratovať Slovensko. Poukázal napríklad na zverejňovanie zmlúv v centrálnom registri. Minulý rok podľa neho pomohol prístup verejnosti k informáciám zachrániť miliardy eur, ktoré by inak boli zmizli.

 

"Strana SaS má preto vo svojom programe aj záväzok, že bude otvárať postupne všetky sektory verejnej správy a že bude merať kľúčové ukazovatele výkonu verejnej správy. Či je to zdravotníctvo, školstvo, súdnictvo, alebo aj prokuratúra," doplnil Jurzyca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona