SaS chce preveriť previerku prokurátora J. Kozolku

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 12:22 • 2 min
SaS chce preveriť previerku prokurátora J. Kozolku

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS chce na Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ) preveriť previerku prokurátora Jaroslava Kozolku, ktorý bol podľa liberálov agentom ŠtB. Na dnešnom brífingu to uviedol líder SaS Richard Sulík.

slovakia

left justify in out

"Požiadam listom NBÚ, aby opätovne preveril jeho osvedčenie, či bolo vydané v súlade so zákonom a či pán Kozolka nezatajil skutočnosti dôležité na jeho vydanie," avizoval Sulík. Ako člen Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ chce tiež iniciovať prijatie uznesenia, ktorým by výbor predvolal šéfa NBÚ Jozefa Magalu. Ten by mal poslancom vysvetliť, ako to s Kozolkovou previerkou bolo.

Denník Sme informoval, že Kozolka v roku 1988 podpísal vojenskej kontrarozviedke dokument, podľa ktorého chce dobrovoľne spolupracovať a všetko, čo sa dozvie, uchová v tajnosti. Vyhlásenie sa nachádza v jeho archívnom spise v Prahe a podľa denníka dokazuje, že Kozolka klamal, keď tvrdil, že s komunistickou tajnou službou vedome nespolupracoval. Sme spis sprístupnil Ústav pre štúdium totalitných režimov v Prahe. Zo spisu vyplýva, že udával vtedajších kolegov – vojakov.

Kozolku sa vedenie prokuratúry zastalo s odôvodnením, že má previerku NBÚ na stupeň dôverné. Tú potrebuje, aby sa mohol oboznamovať s tajnými materiálmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies