SaS chce prehľadne zverejňovať odmeny komunálnych poslancov

NETKY.SK • 18 November 2015, 12:26 • 2 min
SaS chce prehľadne zverejňovať odmeny komunálnych poslancov

BRATISLAVA – S návrhom prehľadne zverejňovať odmeny komunálnych poslancov prichádzajú členovia strany Sloboda a Solidarita (SaS), ktorí pôsobia v zastupiteľstvách mestských častí Bratislavy aj jej kraja.

slovakia

left justify in out

"Považujeme za korektné, aby občania vedeli, akú odmenu dostávajú za svoju činnosť nimi volení zástupcovia. Tieto odmeny by mali byť známou informáciou," zdôvodnil na dnešnej tlačovej konferencii jeden z predkladateľov návrhu, poslanec Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Igor Bendík.

 

Vďaka jeho aktivitám tento návrh už v marci prijali poslanci v Karlovej Vsi, neskôr v Dúbravke a Novom Meste. "Zverejňovanie odmien raz mesačne má byť aj prevencia, umožniť tiež obyvateľom jednoduchú kontrolu verejných funkcionárov. Keby to bolo platné, nestalo by sa, že v minulom volebnom období starostka Karlovej Vsi Iveta Hanulíková poberala trinásty plat, na čo nemala nárok," konštatoval Bendík.

 

Aj podľa poslanca BSK a Petržalky Jána Karmana odmeny komunálnych poslancov by mali byť prehľadným spôsobom normálne prístupnou verejnou informáciou na príslušnej webovej stránke. Tieto údaje musí samospráva poskytnúť aj teraz na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

 

"Občan sa však k tomu ťažko dopátra. Musí prácnym spôsobom kalkulovať napríklad aj podľa počtu komisii, v ktorých poslanec je. Chceme to zjednodušiť. Návrh pripravujeme pre zastupiteľstvo BSK. Máme záujem, aby ho prijalo aj mesto a ostatné mestské časti," uviedol pre TASR Karman.

 

"Naším cieľom je zapojiť do tejto iniciatívy celú Bratislavu, od najnižšieho po najvyšší stupeň riadenia," dodal predseda poslaneckého klubu v zastupiteľstve BSK Vladimír Sloboda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies