SaS chce odpolitizovať dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

NETKY.SK • 19 Január 2015, 13:12 • 2 min
SaS chce odpolitizovať dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

BRATISLAVA - Predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) by mal menovať minister zdravotníctva, ktorý by bol viazaný závermi výberovej komisie zloženej z nominantov volených akademickými senátmi lekárskych fakúlt.

slovakia

left justify in out

Navrhujú to v novele Občianskeho zákonníka poslanci za SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik. Liberáli tak chcú odpolitizovať ÚDZS, čo by malo viesť k vyššej miere objektivity práce úradu. Dnes predsedu ÚDZS vymenúva a odvoláva vláda na návrh ministra zdravotníctva. Funkčné obdobie predsedu je päťročné.

 

Poslanci za SaS zároveň presadzujú, aby pochybenia lekárov na súde nemusel dokazovať pacient. V prípade, že lekár pacientovi spôsobí ujmu na zdraví alebo smrť, dôkazné bremeno by mal niesť samotný lekár respektíve zdravotnícke zariadenie. Súd by v otázke, či sa pochybenie stalo alebo nestalo, bol viazaný zisteniami Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. 

 

„Dôvodom predloženia uvedeného návrhu zákona sú početné a v poslednom období čoraz častejšie medializované pochybenia lekárov, ktoré vedú k nezvratnému zhoršeniu zdravotného stavu pacienta alebo k jeho úmrtiu,“ argumentujú Nicholsonová a Poliačik. Pripomínajú, že v slovenskom právnom poriadku absentuje podrobnejšia úprava nemajetkovej ujmy v peniazoch, tzv. materiálnej satisfakcie. Legislatíva síce podrobne upravuje pravidlá, ako má ÚDZS sankcionovať zodpovedný subjekt v administratívnoprávnej rovine, ale samotnú náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch ponecháva na občianske súdne konanie, „kde sa už beztak psychicky aj fyzicky vyčerpaný občan ocitá v zložitej procesnej situácii, pretože dôkazné bremeno leží na ňom,“ vysvetľujú opoziční poslanci. Preto chcú dôkazné bremeno preniesť na lekára respektíve zdravotnícke zariadenie. 

 

Do Občianskeho zákonníka by sa zároveň malo zakotviť, že ak fyzickej osobe bola spôsobená ujma na zdraví, má právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch, pričom toto právo prináleží súbežne spolu s právom na náhradu škody. Občan by podľa návrhu mal právo na ochranu života a zdravia. Výšku náhrady nemajetkovej ujmy by určoval súd s prihliadnutím na jej závažnosť. „Pre prípad, že by sa výška materiálnej satisfakcie v rozhodovaní súdov neustálila v primeraných medziach, zakotvuje sa splnomocňovacie ustanovenie pre vládu SR, aby nariadením ustanovila hornú hranicu nemajetkovej ujmy v peniazoch a to pre jednotlivé druhy ujmy na zdraví ako aj pre smrť,“ uvádzajú Nicholsonová a Poliačik. 

 

Návrhom sa parlament bude zaoberať na januárovej schôdzi. Liberáli ho predkladali do národnej rady už v jeseni minulého roka, neskôr novelu stiahli. Teraz do nej doplnili ustanovenia o odpolitizovaní ÚDZS. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies