SaS chce novelou zákona definovať zviera ako živú bytosť, nie vec

NETKY.SK • 18 Október 2016, 11:37 • 2 min
SaS chce novelou zákona definovať zviera ako živú bytosť, nie vec

BRATISLAVA - Definíciu zvieraťa ako živej bytosti obdarenej zmyslami a schopnej vnímať okolie navrhujú opoziční poslanci Národnej rady SR zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) v novele Občianskeho zákonníka, o ktorej má tento týždeň rokovať parlament.

slovakia

left justify in out

Predkladaná právna úprava je inšpirovaná podobnou legislatívou v iných krajinách Európskej únie a platiť by mala od januára budúceho roku. Zviera je v slovenskom právnom poriadku v súčasnosti chápané ako hnuteľná vec, podľa novely by sa naň však mali ustanovenia o veciach vzťahovať len v prípade, že to neodporuje povahe živého zvieraťa. "Živé zviera nie je vecou v zmysle chápania hnuteľných a nehnuteľných vecí definovaných v Občianskom zákonníku v súčasnosti," píšu v návrhu poslanci Martin Poliačik, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Anna Zemanová, Jana Cigániková, Alojz Baránik, Martin Klus a Juraj Droba.


Poslanci v návrhu konštatujú, že na Slovensku sú regulované niektoré aspekty chovu, obchodovania a usmrcovania predovšetkým hospodárskych zvierat, pokiaľ však ide o spoločenské zvieratá, žiadna právna úprava chov, obchodovanie a usmrcovanie neriadi. "Absencia takejto úpravy je dôsledkom mnohých nežiaducich spoločenských vplyvov chovu spoločenských zvierat, medzi inými napríklad nelegálne a nekontrolované množenie zvierat s cieľom predaja mláďat, nekontrolované množenie túlavých zvierat, absencia veterinárneho ošetrenia niektorých zvierat, týranie a neuplatňovanie riadnej zodpovednosti majiteľov za správanie ich zvierat," uvádza návrh novely, ktorá má tvoriť elementárny základ pre úpravu právnych vzťahov k zvieratám v občianskoprávnych vzťahoch ako aj podklad pre ďalšie návrhy zákonov na ochranu zvierat.


Poslanci za SaS tiež navrhujú novelu zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorou sa upravujú niektoré podmienky chovu psov. Návrh má za cieľ zaviesť kontrolu a reguláciu chovu psov za účelom ich množenia ako aj určiť podmienky držania takýchto psov a povinnosti majiteľov i štátnych orgánov. Slovensko je podľa dostupných informácií najväčším vývozcom nelegálnych šteniat v Európe. Podľa odhadov Slobody zvierat Slovensko ilegálne vyprodukuje a predá doma a v zahraničí viac ako 100 000 šteniat a mačiat ročne. Množitelia produkujú lacné zvieratá s minimálnymi nákladmi v otrasných podmienkach, často zatvorené v malých klietkach bez pohybu a veterinárnej starostlivosti. Množitelia nie sú registrovaní v chovateľských zväzoch a v súčasnosti nikto nekontroluje, či dodržiavajú požiadavky stanovené osobitným predpisom. „Z tohto dôvodu navrhujeme pre každého, kto bude chcieť predávať psy mimo chovateľských staníc registrovaných v chovateľských zväzoch, zaviesť povinnosť mať od veterinárnej správy potvrdenie o tom, že má vhodné podmienky na tento chov a že ich aj dodržiava. Akýkoľvek predaj bez registrácie by mal byť nelegálny,“ argumentujú s tým, že návrhom zákona sa zavádza povinnosť registrovať chov v prípade, že chovateľ má záujem o predaj šteniat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies