SaS chce mimoriadnu schôdzu k získaniu 100-% podielu v SPP

NETKY.SK • 10 September 2013, 16:39 • 2 min
SaS chce mimoriadnu schôdzu k získaniu 100-% podielu v SPP

BRATISLAVA – Opozičná SaS bude iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR ku kúpe zvyšného podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

slovakia

left justify in out

Predseda strany Richard Sulík to dnes uviedol vo svojom vyhlásení. Už v súčasnosti vlastní štát 51 % firmy, po dohode s novým menšinovým akcionárom má získať aj zvyšných 49 %. Takýto krok je však podľa liberálov pre štát nevýhodný. "Ak celá kúpa prebehne, budeme mať ďalší výlučne štátny podnik. Stačí sa pozrieť na šafárenie a rozkrádanie v štátnom ZSSK Cargu. To isté bude osud SPP," vyhlásil Sulík. Toto podľa jeho slov nemožno dopustiť. Kúpou štát podľa strany nezíska 100-% podiel nad žiadnou ziskovou spoločnosťou, ale len na tom, čo je stratové. Predseda SaS to ešte minulý týždeň označil za "čistý tunel".

Ďalšie opozičné strany SDKÚ-DS, Most-Híd a KDH chcú na túto tému iniciovať zvolanie mimoriadneho hospodárskeho výboru parlamentu. "Na ňom sa budeme pýtať ministra na otázky, ktoré sú stále otvorené. Práve kvôli predaju SPP a kvôli podozreniam z pomoci finančným skupinám," uviedol pre TASR podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Táto téma je podľa neho vážna a treba ju riešiť. "Považujem to za podvod," doplnil. Zvlášť komunikáciu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) považuje za zavádzajúcu a klamlivú. Takýto nákup totiž podľa Štefanca pomôže finančným skupinám, nie občanom.

Podľa výsledku výboru sa následne rozhodne o ďalšom postupe, a teda aj o podpore prípadnej mimoriadnej schôdze. Podľa podpredsedu Mosta-Híd Ivana Švejnu je to veľmi dôležitá téma. "Chceme hľadať riešenie v opozícii, aby sme pritlačili na vládu, aby klesli ceny plynu pre ľudí. Zároveň ich ale chceme uchrániť pred zadlžovaním a ďalším nárastom daní," doplnil podpredseda KDH Miloš Moravčík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona