SaS chce menej administratívy pri predpise dlžného poistného

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 10:24 • 2 min
SaS chce menej administratívy pri predpise dlžného poistného

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa by od začiatku budúceho roka nemala predpisovať poistné a penále, ak suma dlžného poistného, resp. penále je v úhrne nižšia ako 5 eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý do parlamentu predložili poslanci za SaS spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Podľa opozičných poslancov sa tak má odbúrať značná administratíva pri predpisovaní penále a dlžného poistného na sociálne poistenie.


V súčasnosti pritom Sociálna poisťovňa dlžnú sumu poistného a penále nepredpíše, ak ide o sumu nižšiu ako 3,32 eura. "Po siedmich rokoch od prijatia eura je nežiaduce, aby boli v právnych predpisoch nezaokrúhlené sumy,“ uviedli predkladatelia.


Opoziční poslanci predložili do Národnej rady SR aj druhý návrh novely zákona o sociálnom poistení. Ním chcú liberáli spolu s Matovičom zaviesť výnimku pre uloženie pokuty za porušenie povinnosti odhlásiť zamestnanca zo Sociálnej poisťovne. Malo by ísť o prípad, ak bol zamestnanec odhlásený do 8 dní od skončenia lehoty na splnenie tejto povinnosti a samotné porušenie bolo zistené po uplynutí tejto osemdňovej lehoty. "Hlavným zmyslom pokút by mal byť preventívny a odstrašujúci účinok voči vedomým porušovateľom práva, pričom by výška pokút mala vyjadrovať úmernú mieru závažnosti porušenia,“ zdôvodňujú opoziční poslanci svoj návrh.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona