SaS chce bezplatné sterilizácie žien s viac ako štyrmi deťmi

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 08:38 • 2 min
SaS chce bezplatné sterilizácie žien s viac ako štyrmi deťmi

BRATISLAVA - Matky s minimálne štyrmi deťmi alebo matky staršie ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi by mali mať nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu. Je o tom presvedčená podpredsedníčka Národnej rady (NR) SR Lucia Nicholsonová (SaS).

slovakia

left justify in out

V závere piateho rokovacieho dňa štvrtej parlamentnej schôdze preto opäť predložila plénu novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá by takúto novinku zaviedla do praxe. "Týmto návrhom len dávame možnosť voľby," odôvodnila Nicholsonová. Pretože mnohé ženy podľa nej nemajú prostriedky na to, aby si sterilizáciu zaplatili, keďže stojí od 300 do 500 eur a v súkromných zariadeniach ešte viac.

 

"V tomto návrhu zákona nie je žiadna ideológia," zdôraznila podpredsedníčka parlamentu. Priblížila, že sa často, najmä v rómskych osadách, stretáva s tým, že už 12-ročné dievčatá majú prvé dieťa a ako 20-ročné aj štyri deti. O tie majú problém sa postarať, preto často vedia, že už ďalšie deti určite nechcú.

 

V pléne jej oponoval Richard Vašečka (OĽaNO), podľa ktorého nie je takýto návrh dobrý. Ide totiž podľa neho o mrzačenie človeka a on nechce, aby sa podporovalo zo strany štátu.

 

Poslanci budú v rokovaní pokračovať v stredu 25. mája. Diskutovať budú o ďalších doposiaľ neprerokovaných, predovšetkým poslaneckých návrhoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona