SaS: Čaplovič zlyhal v plnom rozsahu, Fico by ho mal okamžite vymeniť

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 19:14 • 2 min
SaS: Čaplovič zlyhal v plnom rozsahu, Fico by ho mal okamžite vymeniť

BRATISLAVA – Minister školstva Dušan Čaplovič vo funkcii zlyhal, premiér Robert Fico v čele rezortu drží neschopného človeka a mal by ho okamžite vymeniť, myslí si predseda SaS Richard Sulík.

slovakia

left justify in out

„Minister školstva Čaplovič je diletant a bábka v rukách úradníkov a záujmových skupín,“ uviedol dnes pred novinármi poslanec za liberálov Martin Poliačik. Za diletantizmus Poliačik považuje spôsob, akým Čaplovič predložil do parlamentu správu o stave v školstve – desať dní po termíne a na dvakrát – najprv neoficiálne predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi a až s odstupom času a 10 dní po termíne aj cez podateľňu národnej rady. Rukojemníkom vlastných úradníkov je podľa Poliačika Čaplovič preto, lebo kryl svojich úradníkov po kauzách s prenájmom luxusného Audi a ďalších prešľapoch namiesto toho, aby vládol. Minister je bábkou v rukách záujmových skupín, predovšetkým ZMOS-u, čo ukazuje podľa Poliačika napríklad zmena v užívaní mzdových normatívov pre učiteľov. Na mzdy už nemusí ísť 100 percent normatívu, ako si učitelia vybojovali v štrajku, ale iba 95 percent, čo zabezpečil pozmeňujúci návrh šéfa Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára (Smer-SD).

Liberáli podľa Sulíka podporia opozičný návrh na vyslovenie nedôvery Čaplovičovi v národnej rade. Sulík zdôraznil, že správa, ktorú Čaplovič predložil do národnej rady, je jalová a „hovorí doslova o ničom“. Parlament pritom vládu zaviazal predložiť správu o konkrétnych opatreniach v školstve a systémových krokoch, ktoré kabinet urobí.

„Vláda sa nepostavila za svojho ministra. Správu neschválili, len zobrali na vedomie. S takouto dôverou vlády by minister Čaplovič nemal na stoličke sedieť ani deň dlhšie,“ konštatoval Sulík. Materiál podľa neho zároveň evidentne nepresvedčil ani ministra financií Petra Kažimíra, keďže odmietol zvýšiť peniaze pre školstvo bez zmien v rezorte.

"SaS je v politickej agónii a preto má snahu využiť čokoľvek na odpútanie pozornosti od vlastných existenčných problémov. Na rozdiel od predchádzajúcich neviditeľných ministrov práve minister Dušan Čaplovič spracoval Správu o stave školstva, ktorá nielenže nastavuje zrkadlo predchodcom v rezorte, ale zároveň prichádza s konkrétnymi krokmi, ktoré potrebuje naše školstvo. Materiál je určený na verejnú diskusiu, pričom časť jeho opatrení má finančné krytie v priebehu ďalších rokov a ďalšia časť navrhovaných zmien si vyžiada úpravy konkrétnych zákonov," reagoval hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies