SaS by už asi nemala nominovať K. Krnáča na post šéfa NKÚ

NETKY.SK • 27 Júl 2012, 11:01 • 2 min
SaS by už asi nemala nominovať K. Krnáča na post šéfa NKÚ

SaS by už asi nemala nominovať K. Krnáča na post šéfa NKÚ - Politika Podiel viny na nezvolení Kamila Krnáča za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nepriamo nesie aj parlamentná strana SaS, ktorá ho na tento post nominovala.

slovakia

left justify in out

img

Podiel viny na nezvolení Kamila Krnáča za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nepriamo nesie aj parlamentná strana SaS, ktorá ho na tento post nominovala. Nezávisle od seba sa na tom zhodla dvojica politológov - Rastislav Tóth a Michal Horský.
      Tóth je presvedčený, že Krnáč nebol dobrým kandidátom už od začiatku. Liberáli by preto mali zvážiť, či ho budú nominovať na tento post znovu. "Z výsledku vyplýva, že to nebol dobrý typ kandidáta. To by mal byť konsenzuálny typ, ktorý by mal byť viditeľný a možno za neho hlasovať. Takýto náhodný výber nebol dobrý," konštatoval. 
      Politológ Horský hovorí v tomto kontexte o tom, že liberálom došiel stranícky potenciál. Kým totiž niektoré veľké politické strany majú často tisícky členov, z ktorých si môžu vyberať, liberáli ich majú zhruba 300. "Je všeobecne známe, že strana SaS ešte v časoch, keď tvorila vládnu koalíciu, mala mimoriadne problémy s personálnym obsadením celého radu postov. Úzka základňa strany limituje jej výber nominovaných kandidátov. Nominovanie kandidátov SaS od počiatku jej parlamentného pôsobenia je Achillovou pätou jej politiky," poznamenal.
      Ktorá z opozičných strán nedodržala dohodu a nedala svoj hlas spoločnému kandidátovi, politológovia nedokázali odhadnúť. Podľa Tótha na tom mohli byť zainteresované viaceré strany a vládny Smer-SD to využil, aby "prilieval olej do ohňa". "Mal záujem rozhádať ju ešte viac," vysvetlil Tóth. "SaS má tak zlú reputáciu pri nominácii svojich kandidátov, že nezvolenie jej kandidáta je štandardnou reakciou poslancov vládnych aj opozičných strán," komentoval Horský.
      Krnáč ako nominant všetkých opozičných strán získal v tajnej voľbe vo štvrtok (26.7.) 53 hlasov od 146 prítomných poslancov. Chýbali mu tak hlasy vládneho Smeru-SD, ako aj samotnej opozície.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies