SaS: Autá pre štátnych funkcionárov nemajú stáť viac ako 40-tisíc

NETKY.SK • 30 September 2013, 13:33 • 2 min
SaS: Autá pre štátnych funkcionárov nemajú stáť viac ako 40-tisíc

BRATISLAVA - Štátne inštitúcie a podniky, ale aj mestá, obce a vyššie územné celky by nemali pre seba kupovať autá drahšie ako 40.000 eur.

slovakia

left justify in out

V novele zákona o cenách to navrhujú Richard Sulík a Ľubomír Galko (SaS), ktorí chcú takto zamedziť nehospodárnemu nakladaniu s finančnými prostriedkami. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na októbrovej schôdzi. Liberáli sú presvedčení, že osobné motorové vozidlo je v prvom rade spotrebným tovarom určeným na plnenie každodenných úloh, "pričom tento prvoradý účel možno v plnej miere dosiahnuť aj pri dodržaní limitu 40.000 eur". Podľa ich slov táto cena zohľadňuje nielen skutočnosť, že auto by malo zodpovedať spoločenskému statusu zastávanej funkcie, ale aj skutočnosť, že jeho cena by mala rešpektovať aj možnosti štátneho rozpočtu a životnú úroveň väčšiny obyvateľstva.

Sulík a Galko vysvetľujú, že limit na úrovni 40.000 eur je kompromisný a ústretový s cieľom získať podporu väčšiny poslancov NR SR. SaS však do budúcna vidí priestor aj na jeho ďalšie znižovanie. Limit ale nemusí platiť vždy, ministerstvo financií má podľa novely dostať možnosť udeliť výnimku v niektorých špecifických prípadoch, keď je to nevyhnutné. Má ísť o prípady ako ochrana bezpečnosti štátu a štátom chránených záujmov, ochrana ústavných činiteľov či ochrana verejného poriadku.

Otázka cenových limitov na limuzíny bola aj predmetom referenda z roku 2010, ktoré bolo pre nízku účasť neplatné. SaS sa tam ľudí pýtala, či súhlasia s tým, aby štátne inštitúcie nesmeli kupovať autá nad hodnotu 40.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies