SaS a OĽaNO-NOVA nepresadili automatické licencie pre autobusy

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 11:31 • 2 min
SaS a OĽaNO-NOVA nepresadili automatické licencie pre autobusy

BRATISLAVA - Udeľovanie licencií pre autobusovú dopravu sa nezmení. Parlament vo štvrtok neschválil novelu zákona o cestnej doprave, ktorou poslanci za SaS a OĽaNO-NOVA presadzovali, aby zákon taxatívne stanovoval podmienky, kedy sa licencia neudelí, v ostatných prípadoch mala byť licencia nárokovateľná.

slovakia

left justify in out

Právna norma zároveň z aktuálneho zákona vypúšťala možnosť dopravného správneho orgánu ukladať žiadateľovi „nezmyselné“ povinnosti, ktoré by mal vyriešiť trh a takisto zužovala okruh dôvodov, pre ktoré možno licenciu odňať.
Poslanci za SaS a OĽaNO-NOVA návrhom sledovali otvorenie konkurenčného prostredia a chceli zabrániť možnosti zneužitia zákona pri udeľovaní licencií na jednotlivé autobusové linky. „Dopravcovia už v súčasnosti podľa európskej legislatívy musia spĺňať predpoklady na výkon svojej činnosti a podľa názoru predkladateľov tieto dostatočne chránia spotrebiteľa. Predkladaná novela zákona umožní rozšírenie počtu komerčných autobusových liniek, zvýšenie konkurencieschopnosti na trhu a v konečnom dôsledku kvalitnejšie služby pre spotrebiteľa,“ vysvetľovali opoziční poslanci.

 

Právnou normou chceli liberáli a obyčajní ľudia odstrániť niektoré deformácie podnikateľského prostredia, ktoré bránia podnikať v autobusovej doprave a likvidujú tak konkurenciu skôr, než stihne vzniknúť. „V zákone o cestnej doprave sa menia predovšetkým tie ustanovenia, ktoré sú nepresné, zneužiteľné a dávajú neprimeranú právomoc dopravnému správnemu orgánu,“ konštatovali opoziční zákonodarcovia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona