SaS a OĽaNO-NOVA chcú rozšíriť stránkové hodiny na úradoch

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 12:21 • 2 min
SaS a OĽaNO-NOVA chcú rozšíriť stránkové hodiny na úradoch

BRATISLAVA - Rozšíriť stránkové hodiny na verejných úradoch presadzujú v návrhu zákona o minimálnom povinnom rozsahu stránkových hodín poslanci za SaS a OĽaNO-NOVA.

slovakia

left justify in out

Cieľom návrhu liberálov a obyčajných ľudí je stanovenie minimálneho povinného rozsahu stránkových hodín niektorých subjektov štátnej správy a územnej samosprávy na najmenej tri dni v týždni, v úhrne najmenej 18 hodín. Zároveň chcú stanoviť fixný čas stránkových hodín vo verejných úradoch vždy na stredu v čase medzi 14:00 až 18:00.

 

Právnou normou chcú zákonodarcovia za SaS a OĽaNO-NOVA vytvoriť pre zamestnaných občanov podmienky na to, aby si mohli vybaviť svoje veci na úradoch bez toho, aby si museli brať dovolenku. "Aj bežná občasná návšteva úradov v priebehu kalendárneho roka má za následok určité ´znehodnotenie´ nemalého počtu dovolenkových dní, ktoré by mal občan využiť predovšetkým na oddych a regeneráciu. Niektoré úrady majú už dnes dlhšie stránkové dni, avšak netýka sa to všetkých úradov a občan je z variability stránkových dní dezorientovaný. Stanovenie fixných stránkových hodín v stredu na čas medzi 14:00 a 18:00 je opatrením, ktoré nestojí nič, dá sa realizovať okamžite a môže priblížiť Slovensko k štátom, kde úradník je pre občana, a nie naopak," argumentujú poslanci liberálov a obyčajných ľudí.

 

Predkladatelia sa domnievajú, že predložený návrh nepredpokladá zvýšené nároky na štátny rozpočet, keďže zotrvanie zamestnancov na pracovisku v stredu do 18:00 možno kompenzovať napríklad skrátením pracovného času v iný deň, napríklad v piatok, alebo posunutím ranného príchodu do práce v stredu na neskoršiu hodinu.
Parlament sa návrhom bude zaoberať na májovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona