SaS a OĽaNO-NOVA chcú obecné byty prenajímať najviac na rok

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 13:46 • 2 min
SaS a OĽaNO-NOVA chcú obecné byty prenajímať najviac na rok

BRATISLAVA – Zvýšiť transparentnosť pri nájme bytov, ktorých prenajímateľom je obec, navrhujú v novele Občianskeho zákonníka poslanci NR SR za SaS Ľubomír Galko, Jozef Rajtár, Eugen Jurzyca, Jana Kiššová, Jozef Mihál a poslanec za OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

slovakia

left justify in out

Opoziční zákonodarcovia presadzujú pre obce ako prenajímateľov zavedenie zákonnej povinnosti uzatvárať nájomné zmluvy s nájomcami výlučne na určitý čas, a to najviac na obdobie jedného roka.

 

„Zmluvné strany pritom môžu nájomné zmluvy uzatvárať aj opakovane, avšak vždy na uvedené obdobie. S úmyslom posilniť ochranu vlastníckych práv prenajímateľa, dochádza v zmysle navrhovanej úpravy k zrušeniu zákonnej možnosti užívania bytu nájomcom aj po skončení nájmu,“ uvádzajú poslanci za SaS a OĽaNO-NOVA.


Ak nájomca užíva veci aj po skončení nájmu a prenajímateľ proti tomu nepodá návrh na vydanie veci alebo na vypratanie nehnuteľnosti na súde do 30 dní, obnovuje sa podľa aktuálnej legislatívy nájomná zmluva za tých istých podmienok, za akých bola dojednaná pôvodne. Nájom dojednaný na dobu dlhšiu ako rok, sa obnovuje vždy na rok, nájom dojednaný na kratšiu dobu, sa obnovuje na túto dobu. Novela liberálov a obyčajných ľudí tieto ustanovenia zo zákona vypúšťa, aby sa posilnila ochrana vlastníckych práv prenajímateľa.


Návrh zároveň zakotvuje ďalšiu zákonnú podmienku zániku nájmu bytu, ktorého prenajímateľom je obec. Podľa novely nájom bytu sa skončí automaticky po uplynutí jedného roka odo dňa, keď došlo k nájmu.
Právnou normou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies