Šarvátky vypukli vo vychytenej hongkongskej nákupnej štvrti Mongkok

NETKY.SK • 3 Október 2014, 13:27 • 2 min
Šarvátky vypukli vo vychytenej hongkongskej nákupnej štvrti Mongkok

HONGKONG - Potýčky medzi prodemokratickými protestujúcimi a skupinami podporovateľov Pekingu vypukli dnes vo významnej hongkonskej nákupnej štvrti Mongkok, čo políciu donútilo vytvoriť ľudskú reťaz medzi oboma tábormi.

slovakia

left justify in out

Na miesto incidentov vyslali vyše 50 policajtov, aby rozohnali strkanice medzi protestujúcimi, vyzývajúcimi na uplatnenie všeobecného hlasovacieho práva, a medzi skupinami zástancov Pekingu, ktorí sa snažili strhnúť zásobovacie stany a protestné barikády v oblasti.

 

Dobrovoľníci informovali agentúru Reuters, že pri potýčkach utrpelo niekoľko ľudí zranenia, ale celkový počet nedokázali uviesť. Štvrť Mongkok, pokladaná za jednu najhustejšie obývaných lokalít na planéte, je mimoriadne obľúbená u turistov z pevninskej Číny.

 

"Mám dve deti, jedno šesťročné a druhé štvorročné!" kričal muž v zlosti na protestujúcich a pokračoval: "Toto nie je demokracia, toto sme nežiadali! Hongkonská polícia je príliš mierna. Ste univerzitní študenti, pomôžete mi nasýtiť rodinu?"

 

Za posledný týždeň vyšli do ulíc Hongkongu, bývalej britskej kolónie a významnej svetovej finančnej metropoly, desaťtisíce študentov a aktivistov, žiadajúcich úplnú demokraciu - vrátane slobodného hlasovacieho systému, keď si budú v roku 2017 voliť nového najvyššieho hongkonského predstaviteľa.

 

Počty prodemokratických demonštrantov dnes na mieste jedného protestu značne klesli, pretože husto pršalo a obyvatelia Hongkongu sa po dvojdňovom sviatku už vrátili do práce.

 

Hongkong je osobitná administratívna oblasť Číny. Podľa čínskej vlády sa voľby budúceho lídra Hongkongu v roku 2017 musia uskutočniť podľa súčasných pravidiel, ktoré vyžadujú schválenie kandidátov propekinským výborom.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies