Šarona pochovajú na rodinnej farme, sústrasť vyjadrili svetoví lídri

NETKY.SK • 11 Január 2014, 17:29 • 2 min
Šarona pochovajú na rodinnej farme, sústrasť vyjadrili svetoví lídri

MOSKVA - Bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona, ktorý dnes po ôsmich rokoch v kóme zomrel, pochovajú na rodinnej farme - po boku jeho manželky.

slovakia

left justify in out

Agentúre RIA Novosti to oznámila izraelská veľvyslankyňa v Rusku Dorit Golenderová.

"Oficiálne to potvrdzujem. Je to v súlade s jeho závetom a želaním jeho detí. Na Herzlovej hore pochovaný nebude," spresnila veľvyslankyňa. Termín pohrebu neuviedla.

Herzlova hora sa nachádza v západnej časti Jeruzalema a od roku 1951 izraelským národným cintorínom. Pomenovaná je po zakladateľovi moderného sionizmu Theodorovi Herzlovi.

Rodinná farma Šaronovcov sa nachádza v južnom Izraeli na severnom okraji Negevskej púšte, v blízkosti mesta Sderot. Farma, zvaná Chavat Šikmim, slúžila aj ako dejisko politických porád a Šaron sa tam zvykol vracať na noc i počas výkonu funkcie premiéra. V roku 2000 na pozemku farmy pochovali Šaronovu druhú manželku Lilly. O farmu sa starali aj Šaronovi synovia Omri a Gil'ad. Práve na farme Šarona v januári 2006 postihla druhá porážka, po ktorej zostal v kóme. 

Šebovo zdravotné centrum pri Tel Avive, kde bol Šaron hospitalizovaný, minulý týždeň informovalo o prudkom zhoršení jeho zdravotného stavu. Podľa lekárov mu začali zlyhávať životne dôležité orgány, tesne pred smrťou mu vypovedali obličky.

Agentúra Associated Press citovala o 14.10 h SEČ vyjadrenie hovorcu nemocnice dr. Šloma Noja, ktorý informoval, že Ariel Šaron zomrel približne pred hodinou.

Hneď po úmrtí Šarona začali prichádzať z celého sveta prvé reakcie.

Americký prezident Barack Obama dnes spolu s manželkou Michelle vyjadril sústrasť Šaronovej rodine i izraelskému ľudu v súvislosti so "stratou vodcu, ktorý zasvätil svoj život štátu Izrael". Obama vo svojom posolstve znovu potvrdil neochvejnú oddanosť USA izraelskej bezpečnosti i trvalé priateľstvo medzi oboma štátmi a ich národmi.

Obama uviedol, že USA sa budú naďalej zasadzovať za trvalý mier a bezpečnosť Izraelčanov, "a to aj prostredníctvom nášho záväzku dosiahnuť existenciu dvoch štátov žijúcich vedľa seba v mieri a bezpečí".  

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril ľútosť nad Šaronovým úmrtím a vyzval Izrael, aby pokračoval v jeho pragmatizme a izraelsko-palestínskom mierovom procese. "Ariel Šaron bol hrdinom svojho ľudu, najprv ako vojak, potom ako štátnik," uvádza sa v Panovom vyhlásení. 

Pan Ki-mun dodal, že v súvislosti so Šaronom sa bude spomínať "jeho politická odvaha a odhodlanie dosiahnuť bolestivé, ale historické rozhodnutie o odsune izraelských osadníkov a vojakov z pásma Gazy". Podotkol, že Šaron svojmu nástupcovi zanechal náročnú výzvu splniť izraelskému a palestínskemu ľudu ich túžbu po mieri.

Britský premiér David Cameron označil Šarona za jednu z najvýznamnejších postáv v izraelskej histórii a ocenil, že bol v snahe dosiahnuť mier ochotný a schopný prijímať odvážne a kontroverzné rozhodnutia. "Izrael dnes stratil významného vodcu," dodal Cameron.

Ruský prezident Vladimir Putin vysoko ocenil osobné vlastnosti Ariela Šarona a jeho aktivity na ochranu záujmov Izraela. Upozornil aj na úctu, ktorej sa Šaron tešil u krajanov, i autoritu na medzinárodnej scéne.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes uviedla, že za Šarona "smúti s izraelským ľudom". Vyzdvihla jeho odvážne rozhodnutie stiahnuť izraelských osadníkov z pásma Gazy a urobiť tak historický krok na ceste k dohode s Palestínčanmi a k riešeniu o paralelnej existencii dvoch štátov - izraelského a palestínskeho.

Francúzsky prezident Francois Hollande a prezident Európskej únie Herman Van Rompuy tiež vyjadrili sústrasť v súvislosti so Šaronovým úmrtím a zdôraznili kľúčovú rolu, ktorú v izraelskej politike hral. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies