Sarkozyho vypočuli pre nadmerné financovanie kampane v roku 2012

NETKY.SK • 16 Február 2016, 12:18 • 2 min
Sarkozyho vypočuli pre nadmerné financovanie kampane v roku 2012

PARÍŽ - Bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho vypočuli dnes na francúzskom súde v súvislosti vyšetrovaním financovania jeho neúspešnej kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2012, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dnešné vypočutie sa týkalo spôsobu fakturovania medzi jeho vtedajšou Úniou za ľudové hnutie (UMP) a spoločnosťou Bygmalion, ktorým sa malo kryť neoprávnené prekročenie rozpočtu na kampaň.

 

Vo Francúzsku platí limit na volebnú kampaň vo výške 22,5 milióna eur. Sarkozyho volebný tím ho podľa vyšetrovateľov prekročil približne o 17 miliónov eur. Predbežným obvineniam už čelí niekoľko blízkych spojencov bývalého prezidenta vrátane jeho hlavného poradcu.

 

Vyšetrovanie je súčasťou tzv. aféry Bygmalion, v ktorej rovnomenná komunikačná spoločnosť obvinila predstaviteľov Sarkozyho kampane, že od nej žiadali falošné faktúry na viac než desať miliónov eur. Tieto peniaze chcela UMP použiť na financovanie svojich predvolebných mítingov, ktoré však mali byť uhradené z oficiálnych fondov určených na kampaň.

 

Sarkozy, ktorého v súboji o prezidentské kreslo v roku 2012 porazil Francois Hollande, sa podľa správ pripravuje na opätovnú kandidatúru vo voľbách v nasledujúcom roku, aj keď sám ju dosiaľ nepotvrdil ani nevylúčil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies