Sarkozyho strana pre drahú kampaň príde o milióny eur

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 22:25 • 2 min
Sarkozyho strana pre drahú kampaň príde o milióny eur

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy porušil predpisy obmedzujúce náklady vynaložené na prezidentskú kampaň. Potvrdil to vo štvrtok ústavný orgán, ktorého členom je aj samotný exprezident.

slovakia

left justify in out

Orgán dal za pravdu komisii dohliadajúcej na priebeh minuloročných volieb, ktorá skonštatovala prekročenie 22,5-miliónového limitu zo strany Sarkozyho volebného tímu, a to o takmer 500-tisíc eur. Trestom je nariadenie vrátiť 11 miliónov eur, ktoré opozičný Zväz za ľudové hnutie dostal za svoj volebný zisk. Sarkozy krátko po vynesení verdiktu rezignoval na svoj post v orgáne, ktorý rozhoduje o veciach ústavy a volebných nezrovnalostiach. Exprezidenti v ňom majú automatické členstvo.

Sarkozyho navyše v marci začali formálne vyšetrovať v súvislosti s údajným prijatím finančných darov od najbohatšej ženy sveta Liliane Bettencourtovej. Parížskeho rodáka podozrievajú, že od Bettencourtovej v neoznačených obálkach dostal nespresnené množstvo financií určené na jeho kampaň ešte z roku 2007. Tá síce bola úspešná, no Sarkozy vydržal na poste francúzskeho prezidenta iba päť rokov. Po minuloročnej volebnej prehre so socialistom Françoisom Hollandom sa rozhodol stiahnuť z politiky. Stredopravicový líder je však medzi spolustraníkmi naďalej veľmi populárny a mnohí z nich naliehajú na jeho opätovnú kandidatúru v roku 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies