Sarkozyho čaká súd pre podozrenie z ilegálneho financovania kampane v roku 2012

NETKY.SK • 7 Február 2017, 13:02 • 2 min
Sarkozyho čaká súd pre podozrenie z ilegálneho financovania kampane v roku 2012

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy bude musieť predstúpiť pred súd a spolu s ďalšími 13 spolupracovníkmi sa zodpovedať za ilegálne financovanie svojej kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2012. Ide o aféru známu ako Bygmalion. Rozhodnutie o tom zverejnil dnes sudca Serge Tournaire.

slovakia

left justify in out

Pred súd okrem Sarkozyho predstúpia bývalí členovia Zväzu za ľudové hnutie (UMP), ktorá sa premenovala na Republikánov (LR), bývalí úradníci zodpovední za prezidentskú kampaň a členovia vedenia komunikačnej spoločnosti Bygmalion.

 

Podľa dávnejšieho verdiktu prokuratúry by mal Sarkozyho súd stíhať za to, že v roku 2012 prekročil maximálne povolené výdavky na predvolebnú kampaň.

Vyšetrovanie sa všeobecnejšie zameriava na falošné faktúry, vystavené s cieľom utajiť prekročenie limitu na kampaň až o 18,5 milióna eur. Limit bol stanovený na sumu 22,5 miliónov eur. Veľká časť financií bola disponovaná cez firmu Bygmalion.

 

Sarkozy pritom nie je obviňovaný z toho, že by bol navádzal na falšovanie faktúr, ale je podozrivý, že navyšoval náklady na kampaň, keď žiadal od svojho štábu organizovanie nových stretnutí s voličmi, aj keď si musel byť vedomý toho, že jeho rozpočet na to nestačí. Podľa vyšetrovateľov ho pred týmto postupom varovali aj jeho účtovníci.

 

Počas vyšetrovania Sarkozy akúkoľvek vinu odmietal. Predvolebná kampaň v roku 2012 sa pre Sarkozyho skončila neúspechom, keď ho vo voľbách porazil súčasný prezident Francois Hollande. Sarkozy bol neúspešný aj v nedávnych primárkach konzervatívcov, z ktorých ako víťaz vyšiel Francois Fillon. Ten však teraz čelí škandálu súvisiacemu s fiktívnym zamestnávaním svojich príbuzných.

 

Po Jacquovi Chiracovi, odsúdenom v roku 2011 na dva roky podmienečne v afére fiktívnych pracovných miest na radnici v Paríži, je Sarkozyho prípad druhým v dejinách Francúzska, keď sa pred súd bude musieť postaviť bývalý prezident republiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies