Sarkozy zakáže radikálnym imámom vstup do krajiny

NETKY.SK • 26 Marec 2012, 11:50 • 2 min
Sarkozy zakáže radikálnym imámom vstup do krajiny

Sarkozy zakáže radikálnym imámom vstup do krajiny - Politika Francúzsko zakáže radikálnym moslimským kazateľom vstup do krajiny, kde by sa v apríli chceli zúčastniť na islamskej konferencii. Oznámil to dnes francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.

slovakia

left justify in out

img

Francúzsko zakáže radikálnym moslimským kazateľom vstup do krajiny, kde by sa v apríli chceli zúčastniť na islamskej konferencii. Oznámil to dnes francúzsky prezident Nicolas Sarkozy.
      Ide o opatrenie v rámci zákroku proti islamskému extrémizmu, avizovanom Sarkozym po tom, ako ozbrojenec inšpirovaný al-Káidou zastrelil pri útokoch sedem ľudí.
      Sarkozy pre rádio France Info uviedol, že neumožní vstúpiť do krajiny niektorým imámom, ktorých pozvali na kongres organizovaný Zväzom francúzskych islamských organizácií (UOIF). Zväz, jedno zo združení moslimských skupín vo Francúzsku, je považované za blízke egyptskému Moslimskému bratstvu.
      Sarkozy, ktorý vedie kampaň z opätovné zvolenie, tiež odmietol kritiku opozičných politikov zo zlyhania bezpečnostných služieb v prípade úradom známeho Mohameda Meraha, ktorý pri troch útokoch v južnom Francúzsku zabil troch vojakov severoafrického pôvodu, ako aj tri deti a rabína pred židovskou školou.
      "Máme tu mladého kriminálnika, ktorý sa náhle, bez premeny, stane veľmi aktívnym teroristom. Pokiaľ vieme, nebola tu žiadna (teroristická) bunka," povedal Sarkozy.
      Merah zahynul minulý štvrtok pri zásahu policajného komanda v závere 30-hodinového obliehania jeho bydliska v Toulouse.
      Sarkozy uviedol, že spájať Merahove útoky s imigráciou alebo islamom "nemá zmyslel", pretože by to len podnecovalo diskrimináciu. Odmietol tiež výzvy krajnej pravice na sprísnenie imigračnej legislatívy v tejto súvislosti s argumentom, že páchateľ bol Francúz - jeho rodičia boli alžírskeho pôvodu, Merah sa však narodil a vyrastal vo Francúzsku.
      "Bol to jednoducho netvor," povedal Sarkozy. Podľa jeho slov však existujú dôvody na obmedzovanie imigrácie; okrem iného vyvíja tlak na štedrý sociálny systém a spôsob života.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies