Sarkozy vyzval Rusko a Západ na vytvorenie spoločnej koalície proti IS v Sýrii

NETKY.SK • 15 November 2015, 17:06 • 2 min
Sarkozy vyzval Rusko a Západ na vytvorenie spoločnej koalície proti IS v Sýrii

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes vyzval na vytvorenie jednotnej medzinárodnej koalície na boj proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Sarkozyho výzva je reakciou na piatkové atentáty v Paríži, ktoré si vyžiadali najmenej 129 obetí na životoch. K zodpovednosti za útoky sa prihlásil práve IS, aby tak potrestal Francúzsko za jeho politiku na Blízkom východe.

 

"Musíme vyvodiť dôsledky zo situácie v Sýrii. V snahe zničiť Dáiš potrebujeme každého, aj Rusov," zdôraznil Sarkozy, ktorý dnes po stretnutí s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom vyhlásil, že v Sýrii by nemali byť dve koalície - jedna pod vedením USA a druhá ruská.

 

Obe tieto koalície deklarujú, že ich cieľom je zničenie IS, ale na jeho splnenie používajú rozdielne metódy a rozdielny je aj nich názor na spôsob, ako ozbrojený konflikt v Sýrii ukončiť, konštatovala agentúra Reuters.

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes počas summitu skupiny G20 v Turecku uviedol, že ešte je priskoro hovoriť o zblížení pozícií medzi Ruskom a Západom, ktoré sa po útokoch v Paríži očakávalo.

 

Rusko od konca septembra podniká v Sýrii nálety na pozície povstalcov ktoré majú za cieľ pomôcť armáde prezidenta Bašára Asada pokračovať v jej ofenzíve. Západ však tvrdí, že ruské lietadlá útočia aj na pozície povstalcov bojujúcich na strane umiernenej opozície podporovanej západnými štátmi.

 

Sarkozy vyhlásil, že v rozhovore s Hollandom apeloval aj na prijatie novej imigračnej a bezpečnostnej politiky v rámci EÚ, sprísnenie trestov pre tých, ktorí navštevujú webové stránky radikálnych islamistov, ako aj pre tých, ktorí sú podozriví z pridania sa k boju džihádistických skupín v zahraničí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona