Sarkozy stále dostáva od štátu štedré príspevky na svoju činnosť

NETKY.SK • 20 Január 2015, 21:35 • 2 min
Sarkozy stále dostáva od štátu štedré príspevky na svoju činnosť

BRUSEL/PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy môže žiť v pohodlí aj po odchode z najvyššej funkcie, vďaka štedrým štátnym dotáciám, ktoré mu ako bývalej hlave štáty prináležia. Uviedol to dnes francúzsky denník Le Nouvel Observateur vo svojom internetovom vydaní.

slovakia

left justify in out

Príjmy exprezidenta hradené zo štátnej pokladnice sa stali terčom záujmu verejnosti po tom, ako sa Sarkozy vlani v novembri opäť stal lídrom pravicovej Únie pre ľudové hnutie (UMP), najsilnejšej francúzskej opozičnej strany. Poslanci vládnej Socialistickej strany ho vtedy vyzvali, aby sa ako šéf strany vzdal štátnych subvencií.
     

Presná suma, ktorú Sarkozy dostáva zo štátnej pokladnice, podobne ako jeho predchodcovia vo funkcii Valery Giscard d'Estaing a Jacques Chirac, bola pre širokú verejnosť neznáma. Ako však uviedol denník Le Nouvel Observateur, nezávislý spravodajský server Mediapart vypátral, že vôbec nejde o malé sumy.
     

Toto privilégium pre bývalých prezidentov bolo udelené na základe zákona z roku 1985, ktorý podpísal vtedajší premiér Laurent Fabius.
     

Novinári z Mediapart zistili, že v roku 2014 dostal Sarkozy 215.392 eur na výdavky spojené s prevádzkou jeho kancelárie v ôsmom parížskom obvode. Účty za pevnú telefonickú linku vyšli na 4720 eur, drahšie bolo telefonovanie cez mobil - 11.198 eur. Za dva a pol roka od odchodu z Elyzejského paláca len na chod Sarkozyho kancelárie Francúzsko dalo 570.000 eur.
     

Štátna pokladnica exprezidentovi preplatila aj jeho Citroen C6V6 HDI (44.140 eur), ročný účet za palivo je okolo 4000 eur a údržba auta vyjde ročne na 5300 eur.
     

Najviac však stojí francúzskych daňových poplatníkov Sarkozyho personál. K dispozícii má päť stálych zamestnancov, okrem toho zamestnáva päť externých poradcov, na dohodu, s mesačným príjmom od 5247 do 7020 eur. Medzi nimi, ako uviedol denník, je aj nevlastná sestra jeho manželky Carly Bruniovej. Consuelo Remmertová má funkciu "diplomatického poradcu". Za dva a pol roka výdavky na personál sa vyšplhali do výšky 1,6 milióna eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona