Sarkozy pred voľbami vylúčil spojenectvo Republikánov so socialistami

NETKY.SK • 2 December 2015, 15:50 • 2 min
Sarkozy pred voľbami vylúčil spojenectvo Republikánov so socialistami

PARÍŽ - Predseda francúzskej konzervatívnej strany Republikáni (LR) Nicolas Sarkozy dnes vylúčil akékoľvek spojenectvo s vládnucimi socialistami v snahe čeliť rastúcej popularite krajne pravicového Národného frontu (FN) pred blížiacimi sa regionálnymi voľbami.

slovakia

left justify in out

Sarkozy vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 vyhlásil, že "bojuje s politikou socialistov". "S FN nemám nič spoločné, ale som proti socialistom," zdôraznil exprezident, ktorý preto odmietol návrhy na fúziu kandidátskych listín pravice a ľavice ako nástroja na zastavenie FN. Sarkozy vysvetlil, že "takú službu FN neurobí", pretože by sa pertraktovalo, že FN je jedinou opozičnou stranou.

 

Prieskumy, ktorých výsledky zverejnili v nedeľu a v utorok - štyri dni pred regionálnymi voľbami, naznačujú, že FN by mohla byť úspešná aj v regióne Alsace-Lorraine-Champagne-Ardennes, ako aj v Normandii. Prakticky isté má víťazstvo v obvode Nord-Pas-de-Calais-Picardie, kde kandidátsku listinu vedie Marine Le Penová, dcéra zakladateľa FN Jeana-Marie Le Pena, ako aj v regióne Provence-Alpes-Côte d'Azur. Tam je volebnou líderkou Le Penova vnučka Marion Maréchalová-Le Penová.

 

Rast obľúbenosti FN pripísal Sarkozy na konto ľavici. Poukázal na "výbuch nezamestnanosti" a nízku mieru bezpečnosti, ktorá "nikdy doteraz nebola na takej nízkej úrovni"Sarkozy uviedol, že on sa Francúzom snaží vysvetliť, že "existuje alternatíva", ktorou však podľa jeho slov nie je krajná pravica. Ekonomická politika šéfky FN Marine Le Penovej protirečí záujmom Francúzska, povedal Sarkozy a označil ju za "ekonomickú politiku krajnej ľavice". S návrhom na spojenectvo pravice a ľavice ako nástroja na zastavenie FN prišiel okrem iných aj socialistický premiér Manuel Valls.

 

Francúzska i zahraničná tlač predpokladajú, že na výsledky regionálnych volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutočnia 6. a 13. decembra, budú mať veľký vplyv nedávne teroristické útoky v Paríži, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia. Le Penová vo svojich prejavoch tvrdí, že socialistická vláda nedokáže chrániť občanov, a to napriek skúsenosti, akou pre francúzsku spoločnosť boli už teroristické útoky zo začiatku januára tohto roku. FN získava body aj svojou protiimigračnou rétorikou. Podľa prieskumov verejnej mienky by víťazstvo FN v jednom či viacerých francúzskych regiónoch neprekážalo 52 percentám francúzskych respondentov. Vyplýva to z prieskumov inštitútu TNS Sofres-OnePoint pre televíziu RTL a denník Le Figaro.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies