Sarkozy po útoku v Nice obvinil francúzsku vládu, vyzýva na vyhostenie podozrivých cudzincov

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 15:07 • 2 min
Sarkozy po útoku v Nice obvinil francúzsku vládu, vyzýva na vyhostenie podozrivých cudzincov

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy skritizoval vládu svojej krajiny za to, že nerobí dostatočné opatrenia na zaistenie bezpečnosti. Líder stredopravicovej opozície zároveň vyzval, aby boli z územia Francúzska vyhostení všetci cudzí občania, ktorí majú väzby na radikálny islam. Oznámila to dnes stanica BBC.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sarkozyho kritika prichádza vo svetle štvrtkového incidentu v Nice, kde francúzsky moslim s tuniským pôvodom vrazil nákladným vozidlom do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily. Zahynulo pritom najmenej 84 ľudí a približne rovnaký počet utrpel zranenia. V kritickom stave je 18 osôb. V Nice a inde sa dnes za obete držala minúta ticha.


Exprezident zdôraznil, že podporuje prísnejšie opatrenia, akými sú vyhostenie zradikalizovaných moslimov či elektronické monitorovanie osôb, ktoré majú k radikálnemu islamu sklony.
Francúzska vláda tvrdí, že vedie vojnu s násilnými džihádistami. Tretí veľký útok na pôde krajiny za uplynulých 18 mesiacov však viedol k všeobecnej nespokojnosti s krokmi francúzskych lídrov.


Strýko vražedného šoféra z francúzskej riviéry podľa agentúry AP tvrdí, že jeho synovca, 31-ročného Mohameda Lahouaieja Bouhlela, ktorého po jeho besnení v Nice zastrelila polícia, naviedol na spáchanie tohto zločinu jeden alžírsky člen organizácie Islamský štát (IS) iba týždeň pred incidentom. Francúzske úrady vzhľadom na stále prebiehajúce vyšetrovanie túto informáciu zatiaľ nepotvrdili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies