Sarkozy navrhuje stretnutie s Fillonom a Juppém, aby riešili krízu

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 11:12 • 2 min
Sarkozy navrhuje stretnutie s Fillonom a Juppém, aby riešili krízu

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy navrhol dnes prezidentskému kandidátovi konzervatívcov Francoisovi Fillonovi a expremiérovi Alainovi Juppému, aby sa stretli a hľadali "dôstojné" východisko zo situácie, v ktorej sa pravica a centristi ocitli v súvislosti s podozreniami na Fillonovu adresu.

slovakia

left justify in out

Ide o prvý prípad, čo Sarkozy oficiálne vystúpil z ústrania a sám sa vyjadril k situácii v tábore Republikánov (LR).

 

Vzhľadom na vážnosť situácie, ktorú zažíva pravica a centristi, má každý povinnosť robiť všetko, čo je v jeho silách, aby sa zachovala jednota, ktorá je podmienkou pre dosiahnutie zmeny, napísal Sarkozy na svojom konte na sociálnej sieti Twitter.

Upozornil v ňom tiež, že "naša nejednota" prospeje krajnej pravici.

 

V snahe predísť tejto situácii navrhol, že sa stretne s Fillonom a Juppém, aby našli dôstojné a dôveryhodné východisko "zo situácie, ktorá nemôže pokračovať a Francúzov hlboko znepokojuje".

 

Fillon čelí vyšetrovaniu kvôli podozreniu, že ešte ako poslanec fiktívne zamestnával svoju manželku Penelope i ich deti. Fillon síce uznáva, že tým pochybil, ale odmieta, že by bol porušil zákony.

 

V dôsledku aféry, pre ktorú sa vžilo pomenovanie Penelopegate, opustilo Fillona už viacero veľmi blízkych spolupracovníkov a jeho podpora u voličov - i členov LR - klesá. Fillon napriek tomuto trendu aj v nedeľu potvrdil, že bude pokračovať v kampani a nevzdáva sa svojej prezidentskej kandidatúry.

 

Na svojom mimoriadnom zasadnutí sa dnes zíde politický výbor LR, aby rokoval o vzniknutej situácii. Mnohí členovia LR chcú, aby Juppé kandidoval vo voľbách namiesto Fillona. Juppé zatiaľ svoju kandidatúru odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies