Sarkozy navrhuje skresať kompetencie EÚ a zbaviť EÚ legislatívnych právomocí

NETKY.SK • 23 November 2014, 09:03 • 2 min
Sarkozy navrhuje skresať kompetencie EÚ a zbaviť EÚ legislatívnych právomocí

BORDEAUX - Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy vyzval skresať na polovicu kompetencie Európskej únie a odobrať Európskej komisii právo prichádzať s legislatívnymi návrhmi.

slovakia

left justify in out

Sarkozy to vyhlásil v sobotu v Bordeaux v rámci kampane pred voľbami predsedu Únie za ľudové hnutie (UMP). Vyslovil sa za to, aby v kompetencii EÚ zostalo asi desať oblastí, medzi nimi napríklad aj priemyselná a poľnohospodárska politika, či vedecký výskum, "zvyšné kompetencie treba vrátiť národným štátom".
      

Pokiaľ ide o druhý návrh, Sarkozy upozornil, že EÚ má Európsky parlament, nepotrebuje preto, aby s legislatívnymi návrh prichádzal jej ďalší orgán, "ktorý produkuje nariadenia a zákony".
      

Sarkozyho postoj, ako upozornila agentúra Reuters, pripomína názory prezentované britským premiérom Davidom Cameronom, ktorý žiada radikálne obmedzenie kompetencií EÚ.
      

Exprezident Sarkozy sa vracia na politickú scénu po dvoch rokoch života v ústraní, ktoré nasledovali po porážke v prezidentských voľbách. V septembri však oznámil, že 29. novembra sa vo voľbách chce uchádzať o post predsedu UMP, ktorá vznikla v záujme zjednotiť pravicu - strana je však rozdelená, okrem iného aj kvôli role Francúzska v EÚ.  
      

V boji o post predsedu UMP Sarkozy čelí primátorovi Bordeaux Alainovi Juppému, ktorý podľa prieskumov zatiaľ vedie. Obaja politici sa však v Bordeaux snažili vystupovať jednotne, aj keď smerovanie ich politiky je odlišné: Juppé sa vymedzuje ako politik napravo od stredu, zatiaľ čo Sarkozy je pravičiar.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies