Sarkozy navrhol ročný mierový plán pre Blízky východ

NETKY.SK • 22 September 2011, 18:34 • 2 min
Sarkozy navrhol ročný mierový plán pre Blízky východ

Sarkozy navrhol ročný mierový plán pre Blízky východ

slovakia

left justify in out

img

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes na úvod všeobecnej rozpravy 66. Valného zhromaždenia OSN predložil plán, ktorý počíta s uzavretím mierovej zmluvy medzi Izraelom a Palestínčanmi v priebehu jedného roka. 
Sarkozy súčasne podporil udelenie pozorovateľského statusu v OSN pre Palestínčanov, čo by bol podľa neho dôležitý krok vpred k definitívnemu riešeniu palestínskej otázky. 
Palestínska delegácia však v prvom rade plánuje požiadať o plné členstvo v OSN, čo zrejme stroskotá na nesúhlase USA, ktoré disponujú právom veta v Bezpečnostnej rade. Hroziaci neúspech palestínskej žiadosti môže podľa francúzskeho lídra odštartovať nový cyklus násilia na Blízkom východe. 
Sarkozyho plán počíta s obnovením zablokovaných izraelsko-palestínskych rozhovorov v priebehu mesiaca. Do šiestich mesiacov by sa malo dospieť k dohode o kľúčových otázkach hraníc a bezpečnosti. Konečná mierová dohoda má byť hotová v priebehu roka. 
Plán počíta s tým, že sa do mierového procesu zapojí širšie medzinárodné spoločenstvo, vrátane arabských krajín. Palestínska strana na Sarkozyho návrhy reagovala vyhlásením, že si ich musí najskôr preštudovať.
Vo všeobecnej rozprave 66. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN dnes vystúpili viacerí svetoví lídri, vrátane prezidenta USA Baracka Obamu a generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Na štvrtok sú naplánované vystúpenia iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, britského premiéra Davida Camerona a šéfky diplomacie EÚ Catherine Ashtonovej.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona