Sarkozy: Francúzsko zintenzívni nálety v Líbyi

NETKY.SK • 21 Apríl 2011, 06:51 • 2 min
Sarkozy: Francúzsko zintenzívni nálety v Líbyi

Sarkozy Francúzsko zintenzívni nálety v Líbyi - Politika Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy prisľúbil dnes lídrovi líbyjských povstalcov, že Francúzsko zintenzívni nálety na ozbrojené sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Po rozhovoroch Sarkozyho zo

slovakia

left justify in out

img

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy prisľúbil dnes lídrovi líbyjských povstalcov, že Francúzsko zintenzívni nálety na ozbrojené sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího.
      Po rozhovoroch Sarkozyho zo šéfom opozičnej líbyjskej národnej rady Mustafom Abd al-Džalílom o tom informovala Sarkozyho kancelária. Bližšie podrobnosti o tom, ako letecké útoky posilnia, neuviedla.
      Džalíl novinárom povedal, že pozval Sarkozyho na návštevu mesta Benghází, povstaleckej bašty na východe Líbye. Opozícia podľa neho sľubuje úsilie vybudovať v Líbyi demokraciu, v ktorej sa hlava štátu dostane k moci "voľbami, nie na tanku".
      Francúzska vláda predtým oznámila, že vyšle do Líbye malú skupinu styčných dôstojníkov, ktorí budú spolupracovať s opozičnými silami. Vyslanie pozemných jednotiek neplánuje.
      Podobný krok v utorok oznámila Británia a dnes aj Taliansko. Ako uviedol taliansky minister obrany Ignazio La Russa, Rím vyšle desať vojenských inštruktorov, bližšie podrobnosti však ešte musia dopracovať. Po stretnutí s britským rezortným partnerom Liamom Foxom opätovne vylúčil vyslanie talianskych pozemných jednotiek do Líbye.
      Líbyjská štátna televízia medzitým informovala, že vojenské lietadlá NATO podnikli útoky na telekomunikačnú a vysielaciu infraštruktúru vo viacerých líbyjských mestách vrátane Syrty, Kaddáfího rodiska.
      Televízia predtým priniesla správu o tom, že Katar využíva dodávky humanitárnej pomoci na zakrytie zásobovania povstalcov zbraňami. "Katar neposiela zdravotné potreby, ale využíva logá medzinárodných organizácií na posielanie rakiet, zbraní a munície," vyhlásil zdroj z líbyjskej armády.
      Katar prispel lietadlami do presadzovania bezletovej zóny nad Líbyou a bol prvou arabskou krajinou, ktorá uznala líbyjskú povstaleckú radu za legitímneho zástupcu severoafrickej krajiny.

Zdroj: TASR/Reuters, AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies