Sarkozy: Európa bez hraníc je počas migračnej krízy neudržateľná

NETKY.SK • 11 September 2015, 08:03 • 2 min
Sarkozy: Európa bez hraníc je počas migračnej krízy neudržateľná

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes vyzval na dočasné pozastavenie Schengenskej dohody, ktorá umožňuje ľuďom cestovať bez pasových kontrol medzi 26 európskymi krajinami. Podľa Sarkozyho migračná kríza v Európe zapríčinila, že Schengen už nefunguje.

slovakia

left justify in out

Konzervatívec Sarkozy sa podľa predpokladov bude znova snažiť získať moc v prezidentských voľbách v roku 2017. Pre francúzsky denník Le Figaro povedal, že mimo Európskej únie by sa mali zriadiť centrá, v ktorých budú preverovať ľudí uchádzajúcich sa o azyl.

 

Sarkozy obvinil súčasného francúzskeho socialistického prezidenta Francoisa Hollanda z riadenia krajiny bez predstavivosti a vízie, keďže sa v mene Francúzska zaviazal prijať 24.000 žiadateľov o azyl spomedzi obrovských davov ľudí, utekajúcich zo štátov ako Sýria, Irak a Afganistan.

 

"Schengen už nefunguje. To nikto nemôže poprieť. Musíme byť rozumní a dočasne pozastaviť voľný pohyb neeurópskych občanov v schengenskej zóne," povedal podľa tlačovej agentúry Reuters Sarkozy, šéf stredopravej strany Republikáni, čo je nový názov jeho strany Únia za ľudové hnutie (UMP).

 

Cestovanie bez hraničných kontrol je jedným z najvýznamnejších úspechov Európskej únie, avšak systém je pod veľkým tlakom v dôsledku náporu desaťtisícov migrantov a utečencov prichádzajúcich do južnej Európy, ktorí výhody Schengenu využívajú na cestu na sever Európy, teda do bohatších krajín ako Nemecko či Švédsko.

 

Sarkozy, ktorý bol prezidentom v rokoch 2007-12, vyhlásil, že EÚ musí najprv vypracovať spoločnú politiku pre problematiku migrantov. Utečencov pred vojnou treba dočasne prijať s tým, že po skončení konfliktu ich pošlú späť do pôvodnej krajiny, dodal exprezident.

 

Sarkozy obhajoval politiku, ktorá bude rozlišovať medzi politickými utečencami, ktorí dostanú desaťročné víza, vojnovými utečencami, ktorých pobyt bude dočasný, a ekonomickými utečencami, ktorých si krajiny ako Francúzsko už nemôžu dovoliť prijať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies